Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Πέντε στα πέντε ο Ρόμνεϊ – Ακάθεκτος για το Λευκό Οίκο

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Κονέκτικατ, Ρόουντ Άιλαντ, Νέα Υόρκη, Ντέλαγουερ και Πενσιλβάνια κέρδισε ο Μιτ Ρόμνεϊ κι έκανε ένα ακόμη βήμα για να αντιμετωπίσει τον Μπάρακ Ομπάμα στις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου για την προεδρία των ΗΠΑ.

Ακόμη ένας γύρος των εσωκομματικών εκλογών για το ποιος θα είναι ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων έφερε την… υπογραφή του Ρόμνεϊ, με τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή να πλησιάζει ακόμα περισσότερο τον αριθμό των αντιπροσώπων που απαιτείται για να εξασφαλίσει οριστικά το χρίσμα.

Αυτή τη φορά, η νίκη του Ρόμνεϊ ήταν… εύκολη, αφού ο κυριότερος αντίπαλός του Ρικ Σαντόρουμ, έχει αποσυρθεί από τη μάχη για το χρίσμα.

Ο Νιουτ Γκίνγκριτς μετά την ήττα του στο Ντέλαγουερ, όπου είχε κάνει εντατική εκστρατεία, άφησε να εννοηθεί σε δηλώσεις του στο NBC ότι η εκστρατεία του μάλλον πλησιάζει στο τέλος της. “Νομίζω ότι πρέπει να επανεξετάσουμε σε βάθος τι κάνουμε”, δήλωσε.

Ο Γκίνγκριτς έχει κερδίσει μόλις σε δύο πολιτείες, στη Νότια Καρολίνα και στη Τζόρτζια, όπου εκλέγεται. Ο άλλος υποψήφιος που απομένει, ο Ρον Πολ, έχει πει ότι δεν προτίθεται να εγκαταλείψει την προσπάθεια ακόμα κι αφού ο Ρόμνεϊ εξασφαλίσει το χρίσμα.

Οι πέντε πολιτείες όπου επικράτησε ο Ρόμνεϊ δίνουν μαζί 231 εκλέκτορες στο κομματικό συνέδριο και η άνετη νίκη Ρόμνεϊ θα τον φέρει πιο κοντά στους 1.144 που χρειάζεται και μαθηματικά για να εξασφαλίσει οριστικά το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στο συνέδριο.

Ήδη πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας είχε 695 εκλέκτορες, σύμφωνα με το CNN.
Τυπικά ο Ρόμνεϊ αναμένεται να εξασφαλίσει τον απαιτούμενο αριθμό και το χρίσμα περίπου τα τέλη Μαΐου.

Στην ομιλία του στο Νιού Χάμσιρ, ο Ρόμνεϊ είπε ότι “μια καλύτερη Αμερική αρχίζει απόψε”. Επιτέθηκε στον Μπαράκ Ομπάμα, λέγοντας ότι ο πρόεδρος δεν έφερε “ελπίδα” και “αλλαγή”, όπως υποσχόταν το 2008. “Θα νικήσουμε τη φτώχεια, όχι με μια κυβερνητική επιταγή αλλά με σεβασμό και επιτεύγματα που διδάσκονται από τους γονείς, μαθαίνονται στο σχολείο, εφαρμόζονται στους χώρους δουλειάς”.

Ο Ρόμνεϊ θέλει να προσεγγίσει τους ανεξάρτητους, τους ισπανόφωνους και τους νέους, ομάδες ψηφοφόρων που διεκδικούν αμφότεροι οι υποψήφιοι και θεωρείται πως θα κρίνουν το αποτέλεσμα. Αναζητεί επίσης υποψήφιο αντιπρόεδρο, κι ένας από αυτούς είναι ο Μάρκο Ρούμπιο, γερουσιαστής εκλεγμένος στη Φλόριδα και καταγόμενος από την Κούβα, που συμμετείχε στην προεκλογική του εκστρατεία στην Πενσιλβάνια την Δευτέρα.

Οι δημοσκοπήσεις ως τώρα αφήνουν να φανεί ότι η μάχη ίσως αποδειχθεί αμφίρροπη, παρότι ο πρόεδρος Ομπάμα έχει πλεονέκτημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Στήθος με στήθος” Ομπάμα και Ρόμνεϊ

Χάνει έδαφος ο Ομπάμα – Μειώθηκε η διαφορά από τον Ρόμνεϊ

Εκτός κούρσας για την προεδρία ο Ρικ Σαντόρουμ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε