Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Πένθος, οργή και αδιέξοδο στην Αλβανία

Πένθος, οργή και αδιέξοδο στην Αλβανία

Κηδεύτηκαν στο Αργυρόκαστρο και το Φιέρι, οι δύο, απο τους τρεις συνολικά νεκρούς που έχασαν τη ζωή τους στα επεισόδια, στη διάρκεια της διαδήλωσης της αντιπολίτευσης στα Τίρανα.

Η πολιτική ατμόσφαιρα στην Αλβανία παραμένει τεταμένη και ενισχύεται από τις κατηγορίες που εξαπολύει το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα εναντίον της αντιπολίτευσης και αντίστροφα.

Η βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, Μεσίλα Ντόλα κατηγόρησε τη γενική εισαγγελέα της Αλβανίας, Ίνα Ράμα ως συνεργάτρια “της απόπειρας του πραξικοπήματος”.

Η γενική εισαγγελία εξέδωσε τα εντάλματα σύλληψης των έξι αξιωματικών, έπειτα από τη μετάδοση εικόνων από τηλεοπτικούς σταθμούς, που έδειχναν μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας να πυροβολούν εναντίον διαδηλωτών, δύο εκ των οποίων, πριν πέσουν νεκροί από τις σφαίρες, έδειχναν να παρακολουθούν ότι συνέβαινε χωρίς να κινούνται ή να κρατούν στα χέρια τους αντικείμενα. Οι έξι άντρες θα αντιμετωπίσουν – με βάση τα εντάλματα σύλληψης – τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας, της κατάχρησης εξουσίας και υπέρβασης αρμοδιοτήτων.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Έντι Ράμα, από το Φιέρι, κάλεσε τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, την ερχόμενη Παρασκευή, να οργανώσουν άλλη, μεγαλύτερη συγκέντρωση μπροστά στο πρωθυπουργικό μέγαρο στα Τίρανα, με αίτημα να απομακρυνθεί η κυβέρνηση του Σαλί Μπερίσα.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα, ο οποίος δήλωσε ότι οι διαδηλωτές πυροβολήθηκαν από “κοντινή απόσταση” και από όπλα που δεν ανήκουν σε αστυνομικούς και σε μέλη της Εθνικής Φρουράς, χθες, παραδέχθηκε ότι οι πυροβολισμοί προήλθαν από το εσωτερικό του Προεδρικού Μεγάρου και ότι οι δυνάμεις ασφαλείας “έκαναν, απλά, το καθήκον τους”.

Οι δηλώσεις του κ.Μπερίσα προκάλεσαν την αντίδραση της αντιπολίτευσης που κατηγόρησε, για άλλη μια φορά, τον πρωθυπουργό ότι είναι “προστάτης του κρατικού εγκλήματος“. Η αντιπολίτευση εξέφρασε την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει τον αγώνα της, έως ότου απομακρυνθεί η κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ απηύθυναν έκκληση στην πολιτική ηγεσία της Αλβανίας να αποστασιοποιηθεί από τη βία και να δεσμευθεί για μια συμβιβαστική λύση. Σε συνέντευξη Τύπου, ο Αμερικανός πρέσβης στα Τίρανα Αλεξάντερ Αρβιζού δήλωσε ότι “η βία θα μπορούσε να αποφευχθεί. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επαναληφθεί. Πολλοί χαρακτήρισαν τη διαδήλωση ως πορεία εναντίον της διαφθοράς. Ποτέ κανείς δεν αμφισβήτησε ότι η διαφθορά είναι μια πραγματικότητα στην Αλβανία (…) η βία όμως δεν λύνει το πρόβλημα. Τώρα χρειάζεται η επίτευξη μιας πολιτικής λύσης”.

Εξάλλου, ο Αλβανός πρόεδρος Μπαμίρ Τόπι συναντήθηκε με τους πρεσβευτές των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας και τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Τίρανα, με τους οποίους συζήτησε τα γεγονότα της περασμένης Παρασκευής.

Αλβανία: 4 νεκροί – Βίντεο με αστυνομικό να πυροβολεί εν ψυχρώ διαδηλωτή – Μπερίσα: “Είναι μπάσταρδοι!”

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στο αλβανικό μας site

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε