Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Πένθος στην Νιγηρία από το θάνατο του προέδρου

Ο εκλειπών πρόεδρος της Νιγηρίας. ΦΩΤΟ REUTERS
Ο εκλειπών πρόεδρος της Νιγηρίας. ΦΩΤΟ REUTERS

 Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Ουμάρου Γιαρ’ Αντούα πέθανε χθες βράδυ σε ηλικία 58 ετών.

 

Ο Ουμαρού πέθανε ύστερα από μακρόχρονη μάχη με τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε στους νεφρούς και την καρδιά του, γεγονός που άνοιξε τον δρόμο για την –πιο αμφισβητημένη μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα, πριν μια δεκαετία– διαδικασία διαδοχής του.
 
Ο εκτελών χρέη προέδρου Γκούντλακ Τζόναθαν, ο οποίος κυβερνά την πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής εδώ και μήνες, λόγω των προβλημάτων υγείας του Γιαρ’ Αντούα, αναμένεται να ορκιστεί το προσεχές διάστημα και να ορίσει νέο αντιπρόεδρο. Το νέο δίδυμο θα βρίσκεται στην εξουσία ως τις επόμενες εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για τον Απρίλιο του 2011.
 
Η προεδρία κήρυξε εθνικό πένθος στη χώρα για 7 ημέρες και ανακοίνωσε ότι ο Γιαρ’ Αντούα θα ταφεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την πολιτεία Κατσίνα, στη βόρεια Νιγηρία, στις 2 το μεσημέρι [16:00 ώρα Ελλάδας] σήμερα Πέμπτη.
 
“Το έθνος τελεί σε κατάσταση σοκ. Το έθνος θρηνεί. Ο εκτελών χρέη προέδρου κήρυξε κατάσταση εθνικού πένθους για επτά ημέρες και αυτήν την περίοδο η σημαία της Νιγηρίας θα κυματίζει μεσίστια”, δήλωσε η εκπρόσωπος της προεδρίας Ίμα Νιμπόρο.
 
Κατά κυβερνητικό στέλεχος ο πρόεδρος Γιαρ’ Αντούα άφησε την τελευταία του πνοή περί τις 23:00 [ώρα Ελλάδας] στη βίλα του.
 
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για το θάνατο του Γιαρ’ Αντούα και τόνισε ότι θυμάται την “βαθιά προσωπική του αξιοπρέπεια και ακεραιότητα”.
 
Ο Γιαρ’ Αντούα απουσίαζε από την πολιτική σκηνή της Νιγηρίας από το Νοέμβριο, όταν μεταφέρθηκε για νοσηλεία στη Σαουδική Αραβία. Επέστρεψε το Φεβρουάριο, αλλά ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση και δεν ανέλαβε ξανά την άσκηση των καθηκόντων του.
 
Ο Τζόναθαν ανέλαβε εκτελεστικά καθήκοντα το Φεβρουάριο και έκτοτε ισχυροποίησε την εξουσία του διορίζοντας νέα κυβέρνηση και ομάδα συμβούλων.
 
Ο θάνατος του Γιαρ’ Αντούα εντείνει τη σεναριολογία όσον αφορά τις επερχόμενες εκλογές. Παραμένει ασαφές εάν ο Τζόναθαν, που κατάγεται από το Δέλτα του Νίγηρα, στο νότο, θα θέσει υποψηφιότητα, καθώς είναι άτυπα συμφωνημένο στο κυβερνών κόμμα η προεδρία να εναλλάσσεται μεταξύ πολιτικών από το νότο και από το βορρά. Την επόμενη προεδρία, έτσι, θα πρέπει να αναλάβει κάποιος από το μουσουλμανικό βορρά–από όπου καταγόταν και ο Γιαρ’ Αντούα.
 
Η μεγαλύτερη πολιτική επιτυχία του Γιαρ’Αντούα θεωρήθηκε η επίτευξη εκεχειρίας στο Δέλτα. Το Κίνημα για την Ανεξαρτησία του Δέλτα του Νίγηρα (MEND) εξήρε τον εκλιπόντα πρώην πρόεδρο και έκανε λόγο για πολιτικό “κενό” με το θάνατό του, που “ενδέχεται να μην αναπληρωθεί”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε