Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

«Πέρασαν» στη Ρουμανία τα τοξικά λύματα – «Καμπανάκι» από τη Greenpeace

ΦΩΤΟ REUTERS

Στο τμήμα του Δούναβη που διασχίζει τη Ρουμανία πέρασαν τα τοξικά λύματα από τη γειτονική Ουγγαρία, αλλά προς το παρόν δεν έχει επηρεαστεί η ποιότητα των υδάτων.

Η Υπηρεσία Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων της Ρουμανίας (ΑΝΑR) ανέφερε ότι έχουν ληφθεί δείγματα από τα νερά του ποταμού και ύστερα από αναλύσεις που έγιναν, οι τιμές των διαφόρων δεικτών είναι σε επιτρεπτά όρια. Οι δειγματοληψίες συνεχίζονται.

Σύμφωνα με το Ρουμανικό Ινστιτούτο Υδρολογίας και Διαχείρισης Υδάτων το επίπεδο του pH στο τμήμα Μπαζίας όπου ο Δούναβης εισέρχεται στη Ρουμανία είναι 7,73.

Οι τοξικές ουσίες όπως το νικέλιο, το κάδμιο και το αντιμόνιο που ανιχνεύθηκαν στην κόκκινη λάσπη που διέρρευσε στην μπορούν μακροπρόθεσμα να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα, προειδοποίησε η Greenpeace της Αυστρίας. «Τουλάχιστον τρία στοιχεία σε σύνολο 37 που εντοπίστηκαν μπορούν να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμα προβλήματα στο περιβάλλον και στην υγεία: το αντιμόνιο, το νικέλιο και το κάδμιο», ανέφερε η οργάνωση στην ιστοσελίδα της.

Η πιο σοβαρή μόλυνση παραμένει αυτή που προκλήθηκε από το αρσενικό, το οποίο ανιχνεύθηκε σε 130 mg/kg. Οι αναλύσεις δείχνουν ότι στην κόκκινη λάσπη εντοπίστηκε αντιμόνιο σε 40 mg/ kg , που είναι πιθανώς καρκινογόνο, τρεις φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο. Επίσης, το νικέλιο, το οποίο είναι δυνητικά καρκινογόνο, εντοπίστηκε επίσης σε υπερβολικές ποσότητες (270 mg / kg).

Το κάδμιο, που προσβάλλει το νευρικό και το αναπαραγωγικό σύστημα, ανιχνεύθηκε σε 7 mg / kg και είναι κάτω από το όριο, αλλά «για ένα έδαφος που έχει ήδη μολυνθεί με κάδμιο, ιδιαίτερα από τα λιπάσματα, το ποσό αυτό μπορεί να είναι προβληματικό», προειδοποιεί η Greenpeace.

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο της Ευρώπης αποφάσισε να ανανεώσει για 10 χρόνια τη διάκριση ευρωπαϊκών προστατευμένων περιοχών που είχε δώσει το 2000 στο Οικοσύστημα του Δέλτα του Δούναβη (RBDD).

Η υπουργική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης τόνισε στη σχετική απόφαση ότι πρέπει να συνεχιστεί η συνεργασία διαφόρων χωρών, όπως της Μολδαβίας, της Ουκρανίας και της Ρουμανίας, για την προστασία του Δέλτα του Δούναβη και άλλων κρατών για τα Δέλτα άλλων ποταμών που έχουν χαρακτηριστεί προστατευόμενες περιοχές.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης από το 1965 χαρακτηρίζει Προστατευόμενες Περιοχές, σημεία της ευρωπαϊκής ηπείρου που είναι σημαντικά για τη διατήρηση της βιολογικής και γεωλογικής μορφολογίας της Ευρώπης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε