Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Πέρασε η αλλαγή ορίων συνταξιοδότησης – Τώρα αρχίζει η «μάχη» με τα συνδικάτα

Ο υπουργός Εργασίας, Ερίκ Βερτ, καταχειροκροτείται από τους κυβερνητικούς Γερουσιαστές μετά την υπερψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου - ΦΩΤΟ REUTERS

Με ψήφους 177 υπέρ και 153 κατά, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος εγκρίθηκε από τη Γερουσία, την ώρα που μαίνονται οι μαζικές διαδηλώσεις.

Η κρίσιμη συνεδρίαση στη γαλλική Γερουσία είχε την εξέλιξη που αναμενόταν. Η μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Σαρκοζί που προβλέπει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια ως το 2012 «πέρασε», παρά το γεγονός πως εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα έχει ξεσηκώσει θύελλα κοινωνικών αντιδράσεων και μαζικών διαδηλώσεων, στη μεγαλύτερη κρίση της θητείας του Νικολά Σαρκοζί.

Πριν γίνει νόμος η μεταρρύθμιση πρέπει να εγκριθεί από μια κοινοβουλευτική επιτροπή και να ψηφιστεί ξανά από μια κοινή σύνοδο του Κοινοβουλίου.

Όλα αυτά ενώ η Γαλλία βρίσκεται σε απεργιακό κλοιό. Και θα συνεχίσει να βρίσκεται για πολλές μέρες ακόμα! Ήδη εξαγγέλθηκαν νέες απεργίες στις 28 Οκτωβρίου και στις 6 Νοεμβρίου, ενώ οι απεργοί έχουν αποκλείσει εδώ και πολλές ημέρες τα 12 διυλιστήρια της χώρας, προκαλώντας ελλείψεις σε καύσιμα και επιβράδυνση της δραστηριότητας σε ορισμένους τομείς.

Σύμφωνα μάλιστα με την κυβέρνηση, η εξομάλυνση του ανεφοδιασμού των πρατηρίων καυσίμων θα χρειαστεί ακόμη πολλές ημέρες. Προς το παρόν, όμως, δεν προβλέπονται μέτρα για τη διανομή καυσίμων με δελτίο. Άλλωστε, η κυβέρνηση φρόντισε να εισάγει σημαντικές ποσότητες καυσίμων για να καλύψει σε ένα βαθμό τις ανάγκες από την παύση της λειτουργίας των διυλιστηρίων.

Την ίδια στιγμή, η κύρια φοιτητική ένωση της Γαλλίας κάλεσε τους νέους και τους φοιτητές να πραγματοποιήσουν την Τρίτη μια ημέρα «δράσεων παντού». Η UNEF ζητεί από τους νέους κυρίως την πραγματοποίηση συγκεντρώσεων, καθιστικών διαμαρτυριών και δράσεων με συγκεκριμένο αντικείμενο, με στόχο να δείξουν ότι οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών για την εορτή των Αγίων Πάντων, τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου, την ώρα που η κυβέρνηση ελπίζει σε μια παύση των κινητοποιήσεων των νέων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε