Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Περιμένουν να φτάσει στα 200$ η τιμή του μπρεντ! – Παραμένει για την ώρα πάνω από τα 100$

Οι αναταραχή που μαίνεται στον αραβικό κόσμο αλλά και η καταστροφή στην Ιαπωνία δεν αποκλείεται να εκτινάξου, έξω και πρόσκαιρα, την τιμή του πετρελαίου πάνω από τα 200 δολάρια το βαρέλι!

Την εκτίμηση αυτή έκανε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κούντριν, σκορπώντας ανησυχία. «Η άνοδος των τιμών στα 150 έως 200 δολάρια το βαρέλι μπορεί να είναι αποτέλεσμα κερδοσκοπικών κινήσεων και βραχύβια», υπογράμμισε ο Ρώσος υπουργός, όπως μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti.

Την ίδια ώρα, η τιμή του αργού τύπου μπρεντ άγγιξε σήμερα Τετάρτη τα 112 δολάρια το βαρέλι, καθώς η κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή ενίσχυσε και πάλι τους φόβους για την προσφορά πετρελαίου από την περιοχή.

Στη σημερινή ανάκαμψη των τιμών από τα χαμηλά τριών εβδομάδων, στα οποία είχαν υποχωρήσει χθες, συνέβαλαν και οι προσδοκίες για αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου στην Ιαπωνία ώστε να καλυφθεί το κενό που αφήνει στην ηλεκτροπαραγωγή η αναστολή της λειτουργίας πυρηνικών σταθμών, μετά τον καταστροφικό σεισμό της περασμένης Παρασκευής και το τσουνάμι που ακολούθησε.

Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Απριλίου του αργού τύπου μπρεντ άγγιξε προς στιγμή τα 112 δολάρια, για να υποχωρήσει αργά το απόγευμα στα 111,31 δολάρια, κερδίζοντας 2,72 δολάρια σε σχέση με το χθεσινό «κλείσιμο».

Το αντίστοιχο συμβόλαιο του αμερικανικού ελαφρού αργού άγγιξε τα 99,60 δολάρια και υποχώρησε αργά το απόγευμα στα 98,16 δολάρια, σημειώνοντας κέρδη 98 σεντς σε σχέση με τη χθεσινή τιμή «κλεισίματος».

Οι επενδυτές αγνόησαν την αύξηση που σημείωσαν την προηγούμενη εβδομάδα, τα αμερικανικά διαθέσιμα εμπορικά αποθέματα αργού πετρελαίου κατά 1,7 εκατομμύρια βαρέλια, η οποία πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι ήταν μικρότερη της αναμενόμενης αύξησης κατά 2,1 εκατομμύρια βαρέλια.

Η κατάσταση στο Μπαχρέιν ενισχύει τους φόβους αναλυτών και επενδυτών για ενδεχόμενη διάχυση μιας διογκούμενης εξέγερσης εκεί πέραν των συνόρων της μικρής χώρας του Κόλπου, με επιπτώσεις στα πετρελαϊκά πεδία της Σαουδικής Αραβίας.

Επιπλέον, εκτιμήσεις διεθνών οίκων κάνουν λόγο για αυξημένες ανάγκες της Ιαπωνίας σε πετρέλαιο καθώς μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση πετρελαίου καλούνται να αναπληρώσουν το κενό που αφήνουν τα κλειστά, μετά τον σεισμό, πυρηνικά εργοστάσια της χώρας.

Η Barclays Capital εκτιμά ότι η Ιαπωνία θα χρειαστεί επιπλέον 67.000 βαρέλια αργού πετρελαίου και 143.000 βαρέλια καύσιμου πετρελαίου την ημέρα. Έκθεση του Κέντρου Ενεργειακής Έρευνας JBC κάνει λόγο για ανάγκες αύξησης του καύσιμου πετρελαίου στην Ιαπωνία κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα, λόγω των προσπαθειών ανοικοδόμησης της χώρας και των αναγκών σε μη πυρηνικό καύσιμο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε