Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Περίοδο “υψηλού κινδύνου” διανύει η Αϊτή

Περίοδο “υψηλού κινδύνου” διανύει η Αϊτή

Μετά από τον καταστροφικό σεισμό του Ιανουαρίου, ολόκληρη η χώρα έχει βυθιστεί στο απόλυτο χάος.

Η κυβέρνησή της θα χρειαστεί να επιτύχει εν παραλλήλω πολλούς και διαφορετικούς στόχους, με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας, ανέφερε την Τρίτη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ σε ενημερωμένη έκθεσή του. 

Ο Μπαν αναφέρθηκε σε στόχους “υψηλής προτεραιότητας” για την κυβέρνηση στους τομείς της πολιτικής, της ασφάλειας, της προστασίας και της ανοικοδόμησης μέσα στους επόμενους 12 ως 18 μήνες.

“Ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών και των μελών του την περίοδο αυτή θα έπρεπε να είναι να στηρίξουν την κυβέρνηση και τους θεσμούς της Αϊτής, να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, με σεβασμό των αρχών και των προτεραιοτήτων τους”, αναφέρει η έκθεση του Μπαν προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Παράλληλα κάλεσε το 15μελές ΣΑ να διατηρήσει την αποστολή σταθεροποίησης του ΟΗΕ (MINUSTAH) στην Αϊτή. Η δύναμη, που διαθέτει 8.306 στρατιωτικούς και 2.177 αστυνομικούς, θα κληθεί να φέρει σε πέρας νέες αποστολές, να διατηρήσει την πολιτική σταθερότητα και να στηρίξει την κυβέρνηση, που επιδιώκει την εφαρμογή δικών της προγραμμάτων.

Χρειάζεται “αύξηση των προσπαθειών” του ΟΗΕ τα επόμενα δυο χρόνια ώστε να διατηρηθούν όσα κερδήθηκαν στα προγράμματα σταθεροποίησης που είχαν εφαρμοστεί πριν το σεισμό της 12ης Ιανουαρίου.

Στην Αϊτή προγραμματίζονται προεδρικές, βουλευτικές και τοπικές εκλογές αργότερα εφέτος–η ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας αναμένεται να γίνει στις αρχές του 2011. Ωστόσο η προετοιμασία για την διαδικασία γίνεται υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες μετά τον σεισμό των 7 βαθμών. Η εκλογική επιτροπή πρέπει να επανασυσταθεί, τα εκλογικά κέντρα θα πρέπει να κατασκευαστούν ξανά. Οι εκλογικοί κατάλογοι θα πρέπει επίσης να ενημερωθούν, σύμφωνα με την έκθεση του ΓΓ/ΟΗΕ.

Η έκθεση αναφέρει ότι η Αϊτή υπολογίζει τον αριθμό των νεκρών του σεισμού της 12ης Ιανουαρίου στους 222.570 και των αστέγων στο 1,5 εκατομμύριο. Ο ΟΗΕ και διεθνείς εταίροι έθεσαν σε εφαρμογή τον Μάρτιο ένα μηχανισμό ελέγχου των εκτοπισμένων σε 460 κέντρα προσωρινής στέγασης, όπου ζουν σήμερα 1,17 εκατ. Αϊτινοί. Ανάμεσα στα θύματα ήταν 101 εργαζόμενοι του ΟΗΕ.

Η σύνοδος του Οργανισμού την 31η Μαρτίου απέσπασε δεσμεύσεις για παροχή βοήθειας 9 δις δολαρίων για την μακροπρόθεσμη ανοικοδόμηση της Αϊτής, 5 δις εκ των οποίων για την περίοδο 2010-11.   

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε