Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Περισσότεροι από 60 νεκροί από το κύμα ψύχους στην ανατολική Ευρώπη

ΦΩΤΟ REUTERS

Σε κατάσταση «πορτοκαλί» συναγερμού έχει τεθεί η Βουλγαρία, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν πως έρχονται αρνητικές θερμοκρασίες-ρεκόρ. Στον πάγο για τέταρτη μέρα και η Ρουμανία.

Περισσότεροι από 60 άνθρωποι έχουν πεθάνει από το κύμα ψύχους που πλήττει την ανατολική Ευρώπη, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές, οι οποίες σε ορισμένες χώρες αναγκάστηκαν να στραφούν στον στρατό για να διασφαλιστεί ο εφοδιασμός σε τρόφιμα και ιατρικό υλικό απομακρυσμένων περιοχών και η δημιουργία πρόχειρων καταφυγίων για τους αστέγους.

    Οι θερμοκρασία στην Ουκρανία έπεσε στους -33 βαθμούς Κελσίου –είναι η χαμηλότερη τα τελευταία έξι χρόνια–, ενώ στην ανατολική Βοσνία έπεσε στους -31 και στην Πολωνία, στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία στους -30.
Στη Βουλγαρία, η πρόβλεψη για τις επόμενες ημέρες κάνει λόγο για συνέχιση του πολικού ψύχους, με ένταση των ανέμων, αλλά και χιονοπτώσεις σε αρκετές περιοχές.

Η χαμηλότερη θερμοκρασία σήμερα, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, παρατηρήθηκε στην πόλη Κνέζα, στη βορειοδυτική Βουλγαρία, όπου στις 5 τα ξημερώματα, το θερμόμετρο έδειχνε -29 βαθμούς Κελσίου.

Θερμοκρασίες κάτω του -20 έδειχνε την ίδια ώρα το θερμόμετρο στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ακόμη και στην πρωτεύουσα, Σόφια (-21).

Το κύμα ψύχους θα διαρκέσει ως την Παρασκευή, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, ενώ περαιτέρω χιονόπτωση αναμένεται στις χώρες αυτές αύριο.

    Τουλάχιστον 30 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους άστεγοι, πέθαναν από το κρύο στην Ουκρανία τις τελευταίες πέντε ημέρες, σύμφωνα με το υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων, ενώ 500 νοσηλεύονται με κρυοπαγήματα και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με το κρύο.

    Το υπουργείο προσθέτει σε ανακοίνωσή του ότι 1.600 κέντρα στήθηκαν για να παρέχουν στέγη και να προσφέρουν φαγητό στους αστέγους.

Από χθες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων “Sofia News Agency”, σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας έχει κηρυχθεί “πορτοκαλί συναγερμός” εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών, ενώ έχει εκδοθεί και ξεχωριστή προειδοποίηση για ισχυρούς ανέμους σε τρεις περιοχές της χώρας: τη Βάρνα, το Μπουργκάς και το Ντόμπριτς.

Κι όμως, αυτό που αχνοφαίνεται, είναι αυτοκίνητο "θαμμένο" κάτω από τον πάγο

Τη Δευτέρα, το θερμόμετρο στην πόλη Τσιπράν έδειξε -24 βαθμούς Κελσίου και στο Βιντίν -20, ενώ σε αρκετές ακόμη περιοχές, όπως οι Μοντάνα, Οριάχοβο, Σβίστοφ, Λόβετς και Βέλικο Τίρνοβο καταγράφηκαν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες από το 1961.

Οι αρχές συστήνουν στους πολίτες- ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους- να μένουν στο σπίτι και να μειώσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες. Το ίδιο ισχύει και για τους οδηγούς.

Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη ούτε στη γειτονική Ρουμανία. Κι εκεί η θερμοκρασία έπεσε στους -29 βαθμούς. Στην πόλη Ιντοσούρα Μπουζαουλούι της επαρχίας Κοβάσνα στην κεντρική Ρουμανία, το πρωί η θερμοκρασία έπεσε στους -29,3 βαθμούς, σημειώνοντας αρνητικό ρεκόρ.

Είναι η τέταρτη συνεχόμενη μέρα που στη συγκεκριμένη επαρχία καταγράφεται πτώση της θερμοκρασίας, με το θερμόμετρο να διατηρείται σταθερά σε επίπεδα κάτω των -26 βαθμών Κελσίου.


Σύμφωνα με τις αρχές της Κοβάσνα, δεν έχουν παρατηρηθεί μέχρι στιγμής ιδιαίτερα προβλήματα εξαιτίας του πολικού ψύχους, με τα σχολεία και τις δημόσιες υπηρεσίες να λειτουργούν κανονικά, όπως και οι παροχές φυσικού αερίου, νερού και ηλεκτρισμού.

Ανοιχτές είναι και όλες οι βασικές οδικές αρτηρίες της επαρχίας.

Η χαμηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ποτέ στη συγκεκριμένη περιοχή ήταν -35,8 βαθμοί Κελσίου, στις 8 Φεβρουαρίου του 2005.

Στη Βουλγαρία πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και στη Ρουμανία οκτώ. Στην τελευταία ο στρατός εκλήθη την περασμένη εβδομάδα να πραγματοποιήσει επιχειρήσεις για τη διάσωση εκατοντάδων ανθρώπων που είχαν εγκλωβιστεί στα αυτοκίνητά τους από τη σφοδρή χιονόπτωση.

    Στην Πολωνία πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε, ανεβάζοντας σε 15 τον αριθμό των νεκρών από το ψύχος από το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ορισμένοι άνθρωποι υπέστησαν δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα από παλιές ή ελαττωματικές θερμάστρες, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων.

    Στις Σερβία, στις ορεινές νότιες και νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας, τουλάχιστον 3 άνθρωποι πέθαναν από το κρύο. Οι αρχές κήρυξαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 13 δήμους και ανέθεσαν στο στρατό και στην πυροσβεστική υπηρεσία την παροχή εφοδίων σε απομακρυσμένα χωριά.

    “Η κατάσταση αποκαθίσταται σταδιακά”, δήλωσε ο Πρέντραγκ Μάριτς, επικεφαλής του τμήματος αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του σερβικού υπουργείου Εσωτερικών.

    Την ίδια ώρα στη ανατολική Βοσνία, δεκάδες χωριά έχουν αποκοπεί από το χιόνι, το οποίο φτάνει τα δύο μέτρα σε ορισμένες περιοχές. Στην ανατολική Βοσνία βρέθηκε το Σαββατοκύριακο το πτώμα ενός άνδρα που είχε παγώσει από το κρύο.

    Παράλληλα στη Λιθουανία, ένας άστεγος άνδρας βρέθηκε νεκρός από υποθερμία στο Βίλνιους, ανεβάζοντας σε 8 τον αριθμό των νεκρών από το περασμένο Σάββατο.

    Στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, την Πράγα, “μια άστεγη γυναίκα βρέθηκε νεκρή σήμερα το πρωί σε ελαφρύ κτίσμα σε κήπο”, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας Γιαν Ντάνεκ.

    Πρόκειται για τον 11ο θάνατο που μπορεί να συνδέεται με το κρύο από τον περασμένο Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των υπηρεσιών αρωγής της Πράγας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολικές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα – Κλειστά σχολεία και στην Αττική

Σαρώνει η κακοκαιρία πολλές ευρωπαϊκές χώρες – Δεκάδες νεκροί

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε