Ειδήσεις SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΚΑΙΡΟΣ Συννεφιά 22 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Περού: δύο στρατιώτες νεκροί από εκρήξεις ναρκών

Περού: δύο στρατιώτες νεκροί από εκρήξεις ναρκών
REUTERS
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 25.11.2010 | 08:21
Πρώτη δημοσίευση: 25.11.2010 | 08:21

Δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν από νάρκη που είχε τοποθετήσει αντάρτες που αυτοχαρακτηρίζονται συνεχιστές τη δράσης της οργάνωσης Φωτεινό Μονοπάτι και ενέχονται στο λαθρεμπόριο κοκαΐνης, ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις χθες Τετάρτη.

Στην διάρκεια περιπολιών στην περιφέρεια των κοιλάδων Ένε και Απουρίμακ επτά στρατιώτες τραυματίστηκαν και δύο εξ αυτών υπέκυψαν από εκρήξεις ναρκών, οι οποίες χρησιμοποιούνται συχνά για να φρουρούνται οδοί διαμετακομιδής κοκαΐνης ή εργαστήρια παρασκευής κοκαΐνης.
 
"Επιχείρηση εκκένωσης των τραυματιών και των θανόντων βρίσκεται σε εξέλιξη", σύμφωνα με ανακοινωθέν των ένοπλων δυνάμεων. "Τα εκρηκτικά είχαν τοποθετηθεί από τους εγκληματίες τρομοκράτες του Φωτεινού Μονοπατιού".
 
Ο συντηρητικός πρόεδρος του Περού Άλαν Γκαρσία έχει στείλει στρατιωτικές ενισχύσεις στην περιοχή τα τελευταία δύο χρόνια σε μια προσπάθεια να πάρει άλλη τροπή ο λεγόμενος "πόλεμος των ναρκωτικών" στη χώρα των Άνδεων. Το Περού ξεπέρασε την Κολομβία και κατέστη η μεγαλύτερη παραγωγός κοκαΐνης παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΟΗΕ νωρίτερα εφέτος.
 
Δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας έχουν πέσει επανειλημμένα σε ενέδρες οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή 50 και πλέον ανδρών τους, γεγονός που ώθησε επικριτές του Γκαρσία να σχολιάσουν πως η στρατηγική του έχει αποτύχει.
 
Αφότου ο ηγέτης της μαοϊκής οργάνωσης Φωτεινό Μονοπάτι Αμπιμάελ Γκουσμάν είχε συλληφθεί στις αρχές της δεκαετίας του 1990 οι περισσότεροι μαχητές της εγκατέλειψαν τον ένοπλο αγώνα και τον αιματηρό εμφύλιο.
 
Ορισμένοι εξ αυτών, σύμφωνα με την κυβέρνηση, πήγαν στη ζούγκλα και αναμίχθηκαν με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Αρχικά προσέφεραν προστασία, αλλά αργότερα ανέλαβαν οι ίδιοι την παραγωγή και διακίνηση κοκαΐνης, σύμφωνα με τις αρχές του Περού.
 
Οι υπηρεσίες ασφαλείας της λατινοαμερικάνικης χώρας εκτιμούν ότι η δύναμη του σημερινού Φωτεινού Μονοπατιού είναι λιγότεροι από εκατό άνδρες ως μερικές εκατοντάδες. Πολιτικοί αναλυτές τονίζουν ότι η οργάνωση δεν αποτελεί πλέον απειλή για την κυβέρνηση και δεν έχει καμιά ιδεολογία, αλλά εντάσσεται στους μακροπρόθεσμους κινδύνους για τη χώρα εξ αιτίας του λαθρεμπορίου ναρκωτικών.
 
Δικηγόροι και υποστηρικτές του Γκουσμάν λένε ότι θα σχηματίσουν πολιτικό κόμμα και θα υποβάλλουν υποψηφιότητες στις βουλευτικές εκλογές τον Απρίλιο του 2011--ο Γκαρσία απορρίπτει κάθε τέτοια πιθανότητα.
 
Νωρίτερα το Νοέμβριο το υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε βίντεο και φωτογραφίες που βρήκε σε στρατόπεδο ανταρτών και απεικονίζουν γυναίκες και παιδιά που ζουν μαζί τους. Ορισμένες από τις γυναίκες και τα παιδιά φέρονται να έχουν απαχθεί ή/και να είναι από τη φυλή Ασανίνκας.   Διαδώστε αυτό το άρθρο