Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Πεσμένο το ηθικό των ενόπλων δυνάμεων λόγω περικοπών!

Το ηθικό των ενόπλων δυνάμεων είναι σε πτώση μετά τις περικοπές του αμυντικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου Αμυνας.

Οι περικοπές του αμυντικού προϋπολογισμού έχουν “επηρεάσει σημαντικά το ηθικό και την αυτοπεποίθηση” του βρετανικού στρατού, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου Αμυνας που δημοσιεύεται σήμερα στην Daily Telegraph.
 
Το έγγραφο, το οποίο έχει συνταχθεί από αξιωματικούς και ανώτατους αξιωματούχους, αποτελεί καταδίκη των μέτρων που ανακοινώθηκαν τον περασμένο μήνα, που μειώνει κατά 8% τον αμυντικό προϋπολογισμό σε διάστημα πέντε ετών, σύμφωνα με την εφημερίδα.
 
Τα μέτρα αυτά αποφασίσθηκαν υπερβολικά γρήγορα για να ληφθεί υπ΄όψιν η γνώμη των ειδικών, για να γίνουν διαβουλεύσεις με τους συμμάχους ή για να εξασφαλισθεί η υποστήριξη του προσωπικού των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων. Συγκεκριμένα στο εσωτερικό έγγραφο επικρίνεται ειδικά το γεγονός ότι η διαδικασία της εισαγωγής των περικοπών στον προϋπολογισμό έγινε τόσο γρήγορα που δεν υπήρξε χρόνος για να ενημερωθούν στενοί σύμμαχοι της Βρετανίας, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.
 
Στο έγγραφο καταγγέλλεται η απουσία κάθε ενημέρωσης της ιεραρχίας των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και των μονάδων τις οποίες αφορούν οι περικοπές.
 
“Ο συνδυασμός αξιόπιστων πληροφοριών που δημοσιεύθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης με την απαγόρευση εσωτερικής ενημέρωσης έπληξε σοβαρά την αυτοπεποίθηση και το ηθικό του προσωπικού μας”, αναφέρεται στο έγγραφο, στο οποίο επισημαίνεται επίσης ότι ανώτατοι αξιωματικοί προειδοποίησαν για την ανάγκη συμμετοχής του προσωπικού των υπηρεσιών των ενόπλων δυνάμεων στη διαδικασία, αλλά αγνοήθηκαν. Η απόφαση ήταν “καθαρά σφάλμα”, αναφέρεται στο έγγραφο.
 
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του βρετανικού υπουργείου Αμυνας, ο υπουργός δεν έχει “δώσει άδεια, ζητήσει ή διαβάσει” αυτό το έγγραφο.
 
Σήμερα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον θα απαντήσει ενώπιον του κοινοβουλίου σε ερωτήσεις βουλευτών σχετικές με την Στρατηγική Αναθεώρηση της άμυνας και της ασφάλειας, όπως ονομάσθηκε επισήμως η αναθεώρηση του αμυντικού προϋπολογισμού.
 
Οι περικοπές αφορούν την εγκατάλειψη των προγραμμάτων του μοναδικού βρετανικού αεροπλανοφόρου, των μαχητικών αεροσκαφών Harrier, του κατασκοπευτικού αεροσκάφους Nimrod, τη μείωση κατά 20.000 μέλη του προσωπικού των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων και την αναβολή του προγράμματος εκσυγχρονισμού των στρατηγικών πυραύλων Trident.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε