Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Πέθανε 31χρονος σταζιέρ από υπερκόπωση

Πέθανε 31χρονος σταζιέρ από υπερκόπωση

Μέσα σε ένα χρόνο έχουν πεθάνει περισσότεροι από 34 άνθρωποι σταζιέρ στην Ιαπωνία.

Η ιαπωνική διεύθυνση εργασίας παραδέχθηκε σήμερα ότι ένας κινέζος ασκούμενος (σταζιέρ) σε μία ιαπωνική επιχείρηση πέθανε το 2008 εξαιτίας υπερκόπωσης, ένα γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά και που θα μπορούσε να αλλάξει την τύχη δεκάδων χιλιάδων ξένων υπαλλήλων που εργάζονται στην Ιαπωνία.

Αυτό ο Κινέζος, ηλικίας 31 ετών, πέθανε από καρδιακή προσβολή τον Ιούνιο του 2008, αφού είχε εργαστεί περισσότερες από 100 ώρες υπερωρία κατά τη διάρκεια του πρηγούμενου μήνα σε ένα εργοστάσιο μεταλλουργίας της εταιρείας Fuji Denka Kogyo.

Η περίπτωση αυτού του Κινέζου αναφέρεται από μία ομάδα δικηγόρων που υπερασπίζονται ξένους σταζιέρ, 190.000 από τους οποίους είναι Κινέζοι, Ινδονήσιοι και Φιλιπιννέζοι, που εργάζονται στην Ιαπωνία στο πλαίσιο ενός προγράμματος που εποπτεύουν οι ιαπωνικές αρχές.

Ο επίσημος οργανισμός που διαχειρίζεται αυτό το πρόγραμμα αναγνώρισε ότι 34 σταζιέρ έχουν πεθάνει από τον Απρίλιο του 2008 έως το Μάρτιο του 2009, ανάμεσά τους 16 από καρδιαγγειακά επεισόδια και 5 από εργατικά ατυχήματα.

Η ομάδα των δικηγόρων κατηγορεί τις ιαπωνικές εταιρείες ότι καταχρώνται το πρόγραμμα αυτό για να απασχολούν υπαλλήλους που προσφέρουν φθηνή εργασία για μεγάλες περιόδους. Εξήγησε μάλιστα ότι ο Κινέζος που πέθανε τον Ιούνιο του 2008 πληρωνόταν 400 γεν (3,5 ευρώ) για κάθε ώρα υπερωρίας, δηλαδή δύο φορές λιγότερο από τον κατώτατο μισθό στο Τόκιο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε