Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Πέθανε η Natalie Cole – Η ταραχώδης ζωή, τα ναρκωτικά και η επιτυχημένη καριέρα

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Η αμερικανίδα τραγουδίστρια της σόουλ και βραβεμένη με Γκράμι, Νάταλι Κόουλ, η μεγαλύτερη επιτυχία της οποίας ήταν ένα εικονικό ντουέτο με τον πατέρα της, τον θρυλικό τραγουδιστή και πιανίστα Νατ “Κινγκ” Κόουλ, στην προ 40ετίας επιτυχία του “Unforgettable”, άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 65 ετών. Την δυσάρεστη ανακοίνωση έκανε η οικογένειά της.

Στη δήλωση της οικογένειας αναφέρεται ότι η Κόουλ απεβίωσε την Πέμπτη το βράδυ στο νοσοκομείο Ceders-Sinai του Λος Άντζελες από “συνεχιζόμενα θέματα υγείας”. Η καριέρα της Κόουλ διήρκεσε πέντε δεκαετίες στην R&B, τη σόουλ, την τζαζ και την ποπ. Το 2015 είχε ματαιώσει εμφανίσεις της επικαλούμενη ιατρικούς λόγους.

Ο ιστότοπος TMZ, που ασχολείται με ειδήσεις σχετικά με διασημοτητες, ανέφερε ότι η Κόουλ, η οποία είχε δώσει μάχη στο παρελθόν για να απεξαρτηθεί από τα ναρκωτικά, πέθανε εξαιτίας καρδιακής ανπάρκειας ως επακόλουθο επιπλοκών από μεταμόσχευση νεφρου και ηπατίτιδας C, η οποία είχε διαγνωσθεί το 2008.

“Με βαριά καρδιά σας φέρνουμε την είδηση του θανάτου της μητέρας και αδελφής μας”, αναφέρεται στη δήλωση της οικογένειας Κόουλ. “Η Νάταλι έδωσε μια σκληρή, θαρραλέα μάχη και πέθανε όπως έζησε — με αξιοπρέπεια, δύναμη και τιμή. Η αγαπημένη μητέρα και αδελφή μας θα μας λείψει πολύ και θα παραμείνει ΑΞΕΧΑΣΤΗ για πάντα στις καρδιές μας”, προστίθεται στη δήλωση, στην οποία χρησιμοποιείται ο τίτλος της επιτυχίας της (Unforgettable, Αξέχαστη).

Η δήλωση υπογράφεται από το μοναχοπαίδι της Κόουλ, τον Ρόμπερτ Γιάνσι, και τις αδελφές της, τις δίδυμες Τίμολιν και Κέισι Κόουλ.

Η καριέρα της

Η Νάταλι Κόουλ έκανε την εμφάνισή της το 1975 με την επιτυχία “This Will Be”, με την οποία κέρδισε το Grammy για την καλύτερη γυναικεία ερμηνεία R&B, καθώς και το Grammy για τον καλύτερο νέο καλλιτέχνη. Κριτικοί την συνέκριναν με την Νταιάνα Ρος και την Αρίθα Φράνκλιν, όμως η καριέρα της διακόπηκε κατά τη δεκαετία του 1980, όταν απέκτησε πρόβλημα με την ηρωίνη.

“Ευχαριστώ τον μπαμπά μου που μου άφησε μια τέτοια υπέροχη, υπέροχη κληρονομιά”, είχε πει η Κόουλ στην απονομή των βραβείων Grammy

Όμως επέστρεψε και η καριέρα της έφτασε στα επίπεδα ενός σούπερσταρ το 1991, όταν ηχογράφησε το “Unforgettable … With Love”. Το άλμπουμ περιείχε τραγούδια που συνδέονταν με τον πατέρα της, τον τραγουδιστή με τη βελούδινη φωνή που ήταν ένας από τους δημοφιλέστερους ερμηνευτές στις δεκαετίες του 1940 και του 1950, αλλά πέθανε πριν η κόρη του αρχίσει τη σόλο καριέρα της.

Χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής της εποχής εκείνης, οι μηχανικοί του στούντιο ένωσαν τη φωνή της με αυτή του πατέρα της στο τραγούδι “Unforgettable”, που ήταν μια επιτυχία του Νατ Κινγκ Κόουλ το 1951. Το αποτέλεσμα ήταν ένα συγκινητικό, συναισθηματικό No 1 χιτ 40 χρόνια αργότερα, που ακουγόταν σαν οι δυο τους να τραγουδούσαν πραγματικά σε ντουέτο.

Το τραγούδι και το άλμπουμ που το περιείχε χάρισαν στην Κόουλ τρία βραβεία Grammy. Στις άλλες επιτυχίες της περιλαμβάνονται τα “Everlasting”, “Sophisticated Lady”, “I’ve Got love on My Mind” και “Good to Be Back”.

Συνολικά η Κόουλ έχει κερδίσει εννέα Grammy.

Η επιτυχία του “Unforgettable” σημάδεψε την επιστροφή της έπειτα από μια σκοτεινή περίοδο κατάχρησης ηρωίνης, κρακ και αλκοόλ. Στα απομνημονεύματά της με τίτλο “Angel on My Shoulder” (Άγγελος στον ώμο μου), που εκδόθηκαν το 2000, η Κόουλ αναφέρει πως στράφηκε στα ναρκωτικά εξαιτίας ανεπίλυτων προβλημάτων στη ζωή της, ανάμεσα στα οποία η κακοποίησή της όταν ήταν παιδί και ο θάνατος του πατέρα της όταν εκείνη ήταν 15 ετών.

Πέρασε έξι μήνες σ’ ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης στην Hazelden Clinic της Μινεσότα.

Διαγνώσθηκε με ηπατίτιδα το 2008 επειδή μοιραζόταν τις σύριγγες με τοξικομανείς και υποβλήθηκε σε επέμβαση μεταμόσχευσης νεφρού το 2009. Το περασμένο φθινόπωρο ματαίωσε αρκετές συναυλίες που είχε προγραμματίσει για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο επικαλούμενη μια ιατρική διαδικασία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε