Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Πέθανε ο Ντίνο Ντε Λαουρέντις

Τα φώτα έσβησαν και ο Ντίνο Ντε Λαουρέντις περνά στο πάνθεον της ιστορίας του κινηματογράφου. Ο Ιταλός παραγωγός πέθανε την Πέμπτη σε ηλικία 91 ετών, στο Λος Άντζελες.

Το όνομά του συνδέθηκε με μερικές από τις γνωστές ταινίες της 7ης Τέχνης. Το “Πικρό Ρύζι” του Τζουζέπε ντε Σάντις και “Λα Στράντα” και “Οι νύκτες της Καμπίρια” του Φελίνι, “Πόλεμος και Ειρήνη”, “Η Βίβλος”, “Οι τρεις μέρες του Κόνδορα” του Σίντνεϊ Λιούμετ με πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ είναι μερικές από αυτές.

Ο Αγκοστίνο, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, ντε Λαουρέντις γεννήθηκε στις 8 Αυγούστου 1919 στην πόλη Τόρε Ανουντσιάτα κοντά στη Νάπολη. Ζούσε στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1970 όταν χρεοκόπησε η ιταλική εταιρεία παραγωγής Dinocitta.

Στο Λος Άντζελες έκανε το 1979 την παραγωγή ενός ριμέικ της ταινίας “Κινγκ Κονγκ”, ενώ ανάμεσα στις πιο πρόσφατες ταινίες του είναι το “Χάνιμπαλ” του Ρίντλει Σκοτ το 2001.

Ξεκίνησε την καριέρα του όταν ήταν μόλις 20 χρόνων και έγινε ένας από τους πιο γνωστούς παραγωγούς της πολιτιστικής αναγέννησης που σημειώθηκε στην Ιταλία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και του νεορεαλισμού.

Τη δεκαετία του 1950, εκτός από τις ταινίες του Φελίνι και το “Πικρό Ρύζι”, συνεργάστηκε με τον Ρομπέρτο Ροσελίνι και του Εντουάρντο ντε Φιλίππο. Μαζί με τον Κάρλο Πόντι, ο ντε Λαουρέντις έκανε το 1948 την παραγωγή της πρώτης έγχρωμης ιταλικής ταινίας “Toto a colori”.

Ο ντε Λαουρέντις παντρεύτηκε το 1957 την Ιταλίδα ηθοποιό Σιλβάνα Μαγκάνο, την οποία χώρισε το 1988, ένα χρόνο πριν από το θάνατο της.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε