Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Πέθανε ο σπουδαίος Αντρέι Βάιντα

Πέθανε ο σπουδαίος Αντρέι Βάιντα

Θλίψη προκαλεί η είδηση πως πέθανε ο σπουδαίος Πολωνός σκηνοθέτης Αντρέι Βάιντα. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι πέθανε από πνευμονική ανεπάρκεια. Ήταν 90 ετών.

Ένας από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες που γνώρισε η 7η Τέχνη είχε μεταφερθεί πρόσφατα στο νοσοκομείο. Είχε γεννηθεί στις 6 Μαρτίου 1926 στο Σουβάλκι της Πολωνίας. Κατά τη διάρκεια της 60χρονης πορείας του στο θέατρο και το σινεμά, σκηνοθέτησε περισσότερες από 40 ταινίες. Σπούδασε στη σχολή καλών τεχνών της Βαρσοβίας και στη συνέχεια στη φημισμένη σχολή Λοτζ.

Η πρώτη ταινία που σκηνοθέτησε ήταν το Ποκολένιε και αφορούσε στη γερμανική κατοχή της Πολωνίας.

Η σκηνοθετική διαδρομή του ήταν διαχρονική από το «Κανάλ» (Kanal) του 1956 και τον «Άνθρωπο από Μάρμαρο» του 1977, μέχρι τα πιο πρόσφατα έργα του: Κατίν του 2007 και «Βαλέσα – Η Δύναμη της Ελπίδας» του 2013.

Το Κατίν ήταν μια ταινία που αφορούσε στη σφαγή Πολωνών από τους Σοβιετούς το 1940. Ανάμεσα σε εκείνους που εκτελέστηκαν ήταν και ο πατέρας του.

Τέσσερις ταινίες του είχαν προταθεί για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας: The Promised Land (1975), The Maids of Wilko (1979), Man of Iron (1981) και Katyń (2007). Το 2000, δια χειρός Τζέιν Φόντα, του απονεμήθηκε τιμητικό Όσκαρ για τη συμβολή του στον παγκόσμιο κινηματογράφο.

Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε