Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Πέθανε το “ρόδο της Αλγερίας”

Πέθανε το “ρόδο της Αλγερίας”

Η διάσημη τραγουδίστρια Ουάρντα αλ Τζαζαϊρίγια, έφυγε σε ηλικία 72 ετών στο Κάιρο

Η τραγουδίστρια Ουάρντα αλ Τζαζαϊρίγια, ιδιαίτερα δημοφιλής στον αραβικό κόσμο, πέθανε χθες σε ηλικία 72 ετών στο Κάιρο, αφού υπέστη καρδιακή προσβολή, ανακοίνωσε σήμερα η οικογένειά της.

    Γεννημένη στη Γαλλία από Αλγερινό πατέρα και Λιβανέζα μητέρα, η αγαπημένη στον αραβικό κόσμο τραγουδίστρια, το πραγματικό όνομα της οποίας ήταν Ουάρντα Φτούκι, ξεψύχησε στην κατοικία της στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

    Η Ουάρντα ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της σε ηλικία 15 ετών στο Καρτιέ Λατέν στο Παρίσι, σε κατάστημα που ανήκε στον πατέρα της. Ξεκίνησε ερμηνεύοντας επιτυχίες των μεγάλων Αιγυπτίων τραγουδιστών, όπως της Ουμ Κουλσούμ, του Μοχάμεντ Αμπντελουάχαμπ και του Αμπντελχαλίμ Χάφεζ, προτού αρχίσει να ερμηνεύει τα δικά της κομμάτια, σε μουσική του Τυνήσιου μέντορά της Σαντέκ Θουράγια.

    Η Ουάρντα, που έγινε διάσημη στον αραβικό κόσμο για τους πατριωτικούς θούριούς της στην διάρκεια του πολέμου στην Αλγερία, εργάσθηκε στην Αίγυπτο με τους μεγάλους της αραβικής μουσικής, όπως 0 Αμπντελουάχαμπ. Μετά την ανεξαρτησία της Αλγερίας επέστρεψε στη χώρα της και παντρεύτηκε το 1962. Επέστρεψε όμως στην Αίγυπτο, για να ερμηνεύσει τις επιτυχίες της, ενώ πρωταγωνίστησε και σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες.

    Στο απόγειό της έφθασε μετά την συνάντησή της με τον διάσημο συνθέτη και μετέπειτα σύζυγό της Μπαλίγ Χάμντι. Με πάνω από 300 τραγούδια στο ενεργητικό της, η ντίβα της αραβικής μουσικής έχει πουλήσει πολλά εκατομμύρια δίσκους.

    Με το θάνατο της Ουάρντα αλ Τζαζαϊρίγια (Ρόδο της Αλγερίας) «σιώπησε παντοτινά μία από τις πιο ωραίες φωνές της Αλγερίας και του αραβικού κόσμου», αναφέρει στη συλλυπητήρια δήλωσή της η Αλγερινή υπουργός Πολιτισμού Χαλίντα Τούμι.

    «Μας εγκατέλειψε αφήνοντας πίσω της μία εκκωφαντική σιωπή και μία βαθιά θλίψη», προσθέτει η υπουργός στην ίδια επιστολή, που αναπαράγει το πρακτορείο APS.

    Η σορός της θα επιστρέψει στην πατρίδα της Αλγερία έπειτα από σύντομη τελετή στο Κάιρο, σύμφωνα με τις αιγυπτιακές αρχές.

 «Ένα στρατιωτικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στο Κάιρο για να παραλάβει τη σορό της. Θα αναχωρήσει για την Αλγερία στις 15:00 [ώρα Ελλάδος]», ανέφερε ανακοίνωση των αρχών.

Από το Αλγέρι ανακοινώθηκε πως η ταφή της θα τελεστεί αύριο στο κοιμητήριο Ελ Αλία, ανατολικά της πρωτεύουσας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε