Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Πίεσε τον πιλότο να προσγειωθεί ο ίδιος ο Κατσίνσκι;

ΦΩΤΟ REUTERS

Δραματικές οι αποκαλύψεις για την αεροπορική τραγωδία που κόστισε τη ζωή στον τέως πρόεδρο της Πολωνίας, Λεχ Κατσίνσκι και άλλους 95 ανθρώπους. Πιέστηκε για αναγκαστική προσγείωση ο πιλότος;

Σύμφωνα με ρεπορτάζ τηλεοπτικού σταθμού, στον πιλότο του αεροσκάφους που μετέφερε τον Πολωνό πρόεδρο στη Ρωσία, τον περασμένο Απρίλιο, ασκήθηκαν πιέσεις να το προσγειώσει παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή.

Σύμφωνα με την απομαγνητοφώνηση της ταινίας από ένα μαύρο κουτί του αεροπλάνου, ο κυβερνήτης Αρκάντιους Προτάσιουκ δηλώνει: “Αν δεν προσγειωθώ, αυτός θα με σκοτώσει”. Η δήλωση αυτή του κυβερνήτη έγινε λίγα λεπτά πριν από τη συντριβή του αεροσκάφους, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο TVN 24, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.

Ένα τμήμα από την μαγνητοφώνηση στο μαύρο κουτί αποκρυπτογραφήθηκε, σημείωσε το TVN 24, και πρόσθεσε ότι δεν έχει καταστεί σαφές αν ο Προτάσιουκ είπε “θα με σκοτώσει” ή “θα με σκοτώσουν”. Επίσης, δεν είναι σαφές σε ποιον αναφέρεται ο πιλότος.

Ο Κατσίνσκι και 95 άλλοι επιβάτες έχασαν τη ζωή τους στο αεροπορικό δυστύχημα, καθώς μετέβαιναν στο Κατίν της Ρωσίας, για να παραστούν στις εκδηλώσεις μνήμης για τη σοβιετική σφαγή Πολωνών αξιωματικών κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης δε σχολίασε το ρεπορτάζ καθώς δήλωσε πως δεν έχει ενημερωθεί για αυτά που οι ερευνητές αποκωδικοποίησαν. Επί του παρόντος, Πολωνοί και Ρώσοι ερευνητές συνεργάζονται σε δύο ξεχωριστές έρευνες για το δυστύχημα.

Οι σχολιαστές πάντως έχουν κάνει εικασίες για το κατά πόσο ο Κατσίνσκι μπορεί να πίεσε το πλήρωμα να προσγειωθεί στο Σμόλενσκ. Άλλωστε, τον Αύγουστο του 2008 είχε απαιτήσει από ένα πιλότο να προσγειώσει το αεροπλάνο του στην Τιφλίδα, της Γεωργίας, παρά τις κακές καιρικές συνθήκες. Ο πιλότος αρνήθηκε και προσγειώθηκε στο γειτονικό Αζερμπαϊτζάν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε