Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Πιέσεις για διεθνή έρευνα και όροι για αποκλεισμού της Γάζας

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Εντείνονται οι πιέσεις προς το Ισραήλ για τη διενέργεια διεθνούς έρευνας ώστε να ριχθεί φως στην αιματηρή επίθεση της 31ης Μαΐου κατά των ακτιβιστών του «Στόλου της Ελευθερίας».

Πιέσεις ασκεί και ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμπα, που εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να δεχτεί τον Μπενιανίμ Νετανιάχου στο Λευκό Οίκο. Το Τελ Αβίβ επιμένει να κάνει δική του έρευνα και ήδη συγκρότησε δικαστική επιτροπή με αποκλειστική αποστολή να επιβεβαιώσει ότι ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας και η αναχαίτιση πλοίου που μεταφέρει φιλο-παλαιστίνιους ακτιβιστές ήταν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Όμως, η επιτροπή αυτή δε μπορεί να ανακρίνει στρατιώτες που είχαν συμμετάσχει στην επιχείρηση ή να κατηγορήσει τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Αμυνας Εχούντ Μπαράκ, που έδωσαν το “πράσινο φως” για την επιχείρηση.

Στην προσπάθεια για την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης με τις ΗΠΑ, το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας ανέφερε την πιθανότητα να περιληφθούν στη σύνθεσή της και ξένοι νομικοί, αλλά ως απλοί «παρατηρητές» στο πλευρό των ισραηλινών ειδικών σε θέματα διεθνούς δικαίου και πρώην διπλωματών.

Και η κοινή γνώμη του Ισραήλ, όμως, θέλει να μην αναμειχθεί η διεθνής κοινότητα στην έρευνα. Δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Israel Hayom, αναφέρει ότι μόνο το 13% των Ισραηλινών τάσσεται υπέρ της συγκρότησης διεθνούς επιτροπής έρευνας, ενώ το 71% τάσσεται υπέρ μιας ισραηλινής επιτροπής. 

Την ίδια ώρα, η πλειοψηφία των ισραηλινών θεωρεί πλέον την Τουρκία, πρώην στρατηγικό σύμμαχο του Ισραήλ, εχθρικό κράτος. Το 78% συγκεκριμένα έχει αυτή την άποψη, ενώ μόνο το 22% έχει αντίθετη άποψη. Όσο για τον αποκλεισμό της Γάζας, το 73% των Ισραηλινών εβραίων κρίνει ότι δεν θα πρέπει να αρθεί.

Στο μεταξύ, η ισραηλινή πλευρά θέτει όρους για την άρση του αποκλεισμού της Γάζας. Και διαμηνύει ότι θα άρει τον αποκλεισμό μόνο όταν θα επιτραπεί στον Ερυθρό Σταυρό να επισκεφθεί τον ισραηλινό στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ που απήχθη από παλαιστίνιους ένοπλους και κρατείται όμηρος από το 2006.

«Η ελάχιστη προϋπόθεση για την άρση του αποκλεισμού είναι να επιτραπεί στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να επισκέπτεται τακτικά τον Γκιλάντ Σαλίτ», τόνισε ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν. «Όσο ο όρος αυτός δεν εκπληρώνεται, δεν υφίσταται κανένας λόγος για να υπάρξει αλλαγή της κατάστασης».

Ανθρωπιστική βοήθεια από Γερμανούς εβραίους

Εβραίοι της Γερμανίας ετοιμάζουν πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα, με την προοπτική να αναχωρήσει στα τέλη Ιουλίου. Ο κατάλογος των επιβατών δεν έχει ακόμη συνταχθεί, αλλά υπάρχουν πολλές αιτήσεις απ’ όλο τον κόσμο.

Μεταξύ των ενδιαφερομένων βρίσκονται πολλοί Ισραηλινοί, όπως και πολιτικοί αξιωματούχοι και μη εβραίοι. Οι τελευταίοι όμως θα γίνουν δεκτοί αφού τηρηθεί μια σειρά προτεραιότητας, καθώς οι αιτήσεις των εβραίων έχουν βεβαίως μεγαλύτερη βαρύτητα.

«Θα πάμε εκεί και θα προσπαθήσουμε να πείσουμε το Ισραήλ ότι το πλοίο μας είναι ειρηνικό και ότι μπορούν να υπάρξουν και άλλα όπως αυτό (…) Αν το Ισραήλ μας κλείσει το δρόμο, θα κάνουμε μεταβολή. Όμως θα επιστρέψουμε στη συνέχεια», τονίζουν οι διοργανωτές.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε