Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Πιέσεις στη Βραζιλία για αγορά μαχητικών αεροσκαφών

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Λούλα υποδέχεται τον Βασιλιά της Σουηδίας Κάρολο 16ο. ΦΩΤΟ REUTERS
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Λούλα υποδέχεται τον Βασιλιά της Σουηδίας Κάρολο 16ο. ΦΩΤΟ REUTERS
Κλιμακώνονταν οι πιέσεις προς τον πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών.

 

Η διαδικασία βρίσκεται στην τελική της φάση και σύμφωνα με αξιωματούχους στην Μπραζίλια αναμένεται να καταλήξει την επόμενη εβδομάδα.
 
Ο βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος δέκατος έκτος Γουστάβος και ο υπουργός Άμυνας Στεν Τόλγκφορς συναντήθηκαν με το Βραζιλιάνο πρόεδρο σε μια προσπάθεια να προωθήσουν τα αεροσκάφη NG Gripen της Saab.
 
Ο Λούλα έχει ήδη εκφράσει την προτίμησή του στο Rafale που παράγει η Dassault στη Γαλλία. Όμως μετά τη συνάντησή του με το Σουηδό μονάρχη δήλωσε ότι “οι τελικές εκθέσεις δεν έχουν ακόμα φθάσει σε εμένα”, και ότι θα μπορέσει να καταλήξει στην απόφασή του αφού το συμβούλιο εθνικής άμυνας του παραδώσει την πρότασή του.
 
Πάντως ο Βραζιλιάνος πρόεδρος έχει ήδη κάνει σαφές ότι αυτός θα έχει τον τελευταίο λόγο και η απόφασή του εκτιμάται πως ίσως έχει μεγαλύτερη σχέση με την διπλωματία από ό,τι με τα τεχνικά χαρακτηριστικά κάθε αεροσκάφους.
“Θέλουμε την τεχνολογία ώστε να παράγουμε τα αεροσκάφη στη Βραζιλία και η Βραζιλία να γίνει εξαγωγέας αυτών των αεροσκαφών”, δήλωσε.
 
Αυτός ο όρος μοιάζει να θέτει εκτός μάχης το μαχητικό των ΗΠΑ που συμμετείχε, το F/A-18 Super Hornet της Boeing.
 
Η Βραζιλία σχεδιάζει να αγοράσει 36 μαχητικά, με ενδεχόμενη μελλοντική αγορά 100 ακόμα. Το ύψος της συμφωνίας δεν αποκαλύπτεται, αν και βραζιλιάνικα ΜΜΕ εκτιμούν ότι θα κυμανθεί από τα 4 έως τα 10 δις δολάρια.
 
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έχει ρίξει όλο του το βάρος στην προώθηση των Ραφάλ, ωστόσο, αντιμετωπίζοντας τις αντιρρήσεις ανώτατων αξιωματούχων της πολεμικής αεροπορίας, που θεωρούν το πολύ φθηνότερο Γκρίπεν καλύτερη επιλογή, ο Λούλα αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει από τις δηλώσεις που είχε κάνει το Σεπτέμβριο ότι θα διαπραγματευόταν την αγορά του Γαλλικού μαχητικού και να διαβεβαιώσει ότι ο διαγωνισμός είναι ακόμα ανοικτός.
 
Εάν η Βραζιλία αγοράσει το Ραφάλ, θα είναι η πρώτη χώρα που το αποκτά, πέραν της Γαλλίας. Αξιωματούχοι στο Παρίσι ελπίζουν ότι αν η συμφωνία επιτευχθεί θα αυξηθούν οι πιθανότητες πώλησης του δικινητήριου μαχητικού και σε άλλες χώρες, περιλαμβανομένων της Ινδίας και του Κουβέιτ. Πληροφορίες κάνουν λόγο περί μείωσης της τιμής που ζητά η Ντασό για το σκοπό αυτό.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε