Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Πιέσεις στο Ιράν για τα πυρηνικά

Ο διευθυντής της ΙΑΕΑ, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι φωτο αρχείου

Ο διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας ζήτησε από το Ιράν να δεχθεί τη συμφωνία.

Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι με ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη είπε ότι η Μέση Ανατολή θα μπορούσε να είναι πιο ασφαλής, αν το Ιράν δεχόταν να υπογράψει τη συμφωνία για τα πυρηνικά που πρότεινε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Σε συνάντηση στο Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων του ΟΗΕ ο διευθυντής της ΙΑΕΑ είπε ότι “το Ιράν θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα σε μια ασφαλή Μέση Ανατολή”.

 Για τον Ελ Μπαραντέι αν το Ιράν υπογράψει το κείμενο της συμφωνίας για τα πυρηνικά ” αυτό θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο σε μια νέα εποχή, όπου το Ιράν και οι ΗΠΑ θα μπορούν να εργαστούν μαζί”. Αυτή ήταν και μία έμμεση αναφορά στην έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αμερικανοί. “Για πρώτη φορά βλέπω μεγάλη βούληση για να υπάρξει δέσμευση, από τις δύο πλευρές” ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Για τις απειλές που συχνά εξαπολύει το Ισραήλ για τα πυρηνικά της Τεχεράνης είπε ότι αν βομβάρδιζε τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, αυτό θα “μεταμόρφωνε τη Μέση Ανατολή σε πύρινη σφαίρα”.

 

Το προσχέδιο για τα πυρηνικά της Τεχεράνης είναι μια συμφωνία για να στείλει το Ιράν τα αποθέματα ουρανίου που διαθέτει στο εξωτερικό για απεμπλουτισμό και να λάβει όσο χρειάζεται για τον ερευνητικό του αντιδραστήρα. 

Οι τρεις μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις, ΗΠΑ, Ρωσία και Γαλλία, αποδέχτηκαν αμέσως το σχέδιο αλλά η Τεχεράνη συνεχίζει να μην εγκρίνει αλλά και να μην απορρίπτει τη συμφωνία. Η θέση της Τεχεράνης αυτή τη στιγμή είναι να αγοράσει την ποσότητα απεμπλουτισμένου ουρανίου που χρειάζεται χωρίς να στείλει τα αποθέματα της στο εξωτερικό.

 

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε