Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Πίεση ΗΠΑ στην BP – Ξανά στην περιοχή ο Ομπάμα

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS
Οι ΗΠΑ αυξάνουν την πίεση στη ΒΡ για τη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, ενώ ο Μπ. Ομπάμα μεταβαίνει ξανά στις πληγείσες περιοχές…

 

Οι ΗΠΑ αυξάνουν την πίεση προς τον ενεργειακό γίγαντα ΒΡ ώστε να επιταχύνει τις διαδικασίες για την κάλυψη της διαρροής πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, καθώς ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μεταβαίνει σήμερα για τέταρτη φορά στην πληγείσα περιοχή.
 
Ενώ η δημόσια κατακραυγή εντείνεται, ο Ομπάμα θα επισκεφθεί σήμερα και την Τρίτη την Αλαμπάμα, το Μισισίπι και τη Φλόριδα, για πρώτη φορά αφότου ξεκίνησε η κρίση. Μάλιστα θα απευθύνει διάγγελμα στον αμερικανικό λαό την Τρίτη το απόγευμα.
 
Το Σάββατο, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Ντέιβιντ Άξελροντ δήλωσε, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, πως η ΒΡ οφείλει να ανοίξει εγγυητικό λογαριασμό -τον οποίο θα διαχειρίζεται μία ανεξάρτητη αρχή-για την αποζημίωση των εργαζομένων, των οποίων οι ζωές και η απασχόληση θα επηρεασθούν από τη χειρότερη πετρελαιοκηλίδα στην ιστορία των ΗΠΑ.
 
Οι ΗΠΑ έχουν δώσει διορία 48 ωρών στη ΒΡ να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για τη συγκράτηση της διαρροής, έπειτα από την γνωμοδότηση αμερικανών ειδικών πως η πετρελαιοκηλίδα μπορέι να είναι διπλάσια απ’ ότι αρχικά εκτιμάτο.
 
Χθες η ΒΡ αναμενόταν να δώσει απαντήσεις στα αιτήματα της αμερικανικής ακτοφυλακής για να αναπτύξει τις απαραίτητες τεχνικές συγκράτησης της διαρροής με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία για την πετρελαιοκηλίδα.
 
Την Τετάρτη, ο Ομπάμα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΒΡ Καρλ -Χένρικ Σβάνμπεργκ στην Ουάσιγκτον. Ο Ομπάμα είχε δεχθεί κριτικές διότι δεν είχε σπεύσει να συναντηθεί με τους υπευθύνους της εταιρείας αφότου η έκρηξη σε πλατφόρμα άντλησής της είχε προκαλέσει τη διαρροή.
 
Την ώρα που η αμερικανική κυβέρνηση μελετά τις ποινές που θα επιβάλλει στην ΒΡ για τις ευθύνες της, αναλυτές του δικτύου Bloomberg εκτιμούν η εταιρεία ενδέχεται να χάσει τον έλεγχο των πετρελαιοπηγών της και των πηγών φυσικού αερίου στις ΗΠΑ και πως επίσης θα αποκλεισθεί από τα συμβόλαια με το αμερικανικό κράτος.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε