Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Πιο συχνές Συνόδους Κορυφής θέλει ο Ολάντ

Πιο συχνές Συνόδους Κορυφής θέλει ο Ολάντ

Ενίσχυση των θεσμών του ευρώ και συχνότερη διεξαγωγή συνόδων κορυφής, θέλει ο Γάλλος πρόεδρος ενώ επανέλαβε τη στήριξή του στην Ελλάδα.

Υπέρ μίας ενίσχυσης του ρόλου της Ευρωζώνης και του προέδρου της, καθώς υπέρ μίας συχνότερης διεξαγωγής συνόδων κορυφής, προκειμένου να εξασφαλισθεί η «διακυβέρνηση» του ευρώ και να υπάρξει μία «αμοιβαιοποίηση των χρεών», τάχθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

«Προτείνω να ενισχυθεί ο ρόλος του Eurogroup (που συμπεριλαμβάνει τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης) και του προέδρου της», τόνισε ο Ολάντ στην ετήσια συνδιάσκεψη περίπου 200 Γάλλων πρεσβευτών ανά τον κόσμο, η οποία οργανώθηκε στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε επίσης την ευχή ώστε οι σύνοδοι των ηγετών της Ευρωζώνης να οργανώνονται «πολύ πιο συχνά», προκειμένου να εξασφαλίσει τη «διακυβέρνηση» του ευρώ και «όχι μόνον δύο φορές ετησίως».

Σύμφωνα με τον ίδιον, πρόκειται για την σύσταση «των απαραίτητων μηχανισμών αλληλεγγύης», προκειμένου να καταστεί «εγκαίρως» δυνατή «μία αμοιβαιοποίηση των χρεών προκειμένου να αντιμετωπίσουμε με τις καλύτερες προϋποθέσεις για τον καθένα τα σωρευμένα υφιστάμενα χρέη».

«Η πρώτη μας πρόκληση είναι η κρίση, που πλήττει σκληρότατα την Ευρώπη», τόνισε ο ίδιος, υπενθυμίζοντας ότι είχε αποφασίσει να την «προσανατολίσει εκ νέου» την επαύριο της εκλογής του, με την υιοθέτηση ενός «συμφώνου ανάπτυξης», για το οποίο ευχήθηκε να εφαρμοσθούν «τάχιστα» στην πράξη «όλα τα μέτρα του».

Ο Γάλλος πρόεδρος δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει τη «βούληση» της χώρας του να δει την Ελλάδα να παραμένει στην Ευρωζώνη. «Το ευρώ είναι αμετάκλητο, διότι πρόκειται για μία θεμελιώδη δέσμευση», τόνισε εμφαντικά.

Για τον λόγο αυτό, τόνισε, η Αθήνα «οφείλει να λάβει τα αξιόπιστα μέτρα που της αναλογούν και η Ευρώπη να κατανοήσει τις προσπάθειες που έχουν καταβάλλει ήδη οι Έλληνες».

«Είναι η κατεύθυνση της αλληλέγγυας ολοκλήρωσης», που υποστηρίζει στο εξής το Παρίσι και η οποία πρέπει να οδηγήσει σε μία «πολιτική ένωση», τόνισε ο Ολάντ.

Διαβάστε

“Φιλί ζωής” από τη Γαλλία – Ολάντ: Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στο ευρώ

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε