Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Πήραν με τ’ αυγά τον Γάλλο υπουργό Οικονομίας (ΦΩΤΟ, VIDEO)

Φωτογραφία Twitter @AdelineCerutti
Φωτογραφία Twitter @AdelineCerutti

Κάτι ήξερε ο Μανουέλ Βαλς όταν έλεγε πως… ζηλεύει τον Αλέξη Τσίπρα, που κατάφερε να περάσει ένα (πολυ)νομοσχέδιο 7.500 σελίδων χωρίς να ανοίξει ρουθούνι. Πριν αλέκτωρ λαλήσει, ο Γάλλος πρωθυπουργός είδε τον υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησής του να γίνεται δεκτός με… αυγά στο Μοντρέιγ.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας αποφάσισε να πάει στο προάστιο Μοντρέιγ ανατολικά του Παρισιού. Αλλά το μετάνιωσε και μάλιστα οικτρά. Κι αν ποτέ είχε τολμήσει να εκστομίσει τη φράση “αν δεν σπάσεις αυγά, δεν φτιάχνεις ομελέτα”, κι αυτή τη μετάνιωσε.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν έγινε δεκτός με άγριες αποδοκιμασίες από τους συγκεντρωμένους κατά της μεταρρύθμισης του εργασιακού κώδικα που προωθεί η κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ. Το πλήθος, πέρα από τις έντονες αποδοκιμασίες, πέταξε στον Γάλλο υπουργό και ό,τι είχε στα χέρια του: από μπουκάλια μέχρι… αυγά. Ένα από αυτά, όπως φαίνεται σε μια από τις φωτογραφίες που ανέβηκαν στο twitter τον βρήκε στο κεφάλι…

“Πάρε δρόμο”, του φώναζαν κι εκείνος σε δηλώσεις του μετά απάντησε: “δεν μιλάω για ένα νομοσχέδιο με αυγά και ξυλοδαρμούς”. Κατήγγειλε δε τη “βία” και την “επιθετικότητα” των διαδηλωτών.

Πρώην τραπεζίτης και ηλικίας 38 ετών, ο Μακρόν έχει μια ασυνήθιστη διαδρομή. Προστατευόμενος του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, μπήκε στην κυβέρνηση το 2014 χωρίς να είναι μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και χωρίς να έχει ποτέ εκλεγεί σε αιρετό αξίωμα. Δεν… “κρατάει” τη γλώσσα του και συχνά εκφράζει αντίθετες θέσεις με αυτές του Σοσιαλιστικού κόμματος, κυρίως αναφορικά με τη φορολόγηση της περιουσίας ή τον χρόνο εργασίας.

Στις αρχές Απριλίου, ο Εμμανουέλ Μακρόν έκανε την έκπληξη ανακοινώνοντας την ίδρυση ενός πολιτικού κινήματος το οποίο ονόμασε “En marche!” (Εμπρός!), για το οποίο τόνισε ότι δεν είναι “ούτε της δεξιάς ούτε της αριστεράς”, τροφοδοτώντας τα ερωτήματα για τις φιλοδοξίες του για τις προεδρικές εκλογές του 2017.

Αν και η θέση του αυτή τον έκανε το μαύρο πρόβατο ενός μέρους της αριστεράς, για την οποία ενσαρκώνει τη στροφή της κυβέρνησης προς τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, από την άλλη γοήτευσε ένα μέρος του εκλογικού σώματος που επιθυμούσε μια ανανέωση της πολιτικής προσφοράς.

Στις 22 Μαΐου, 34% των Γάλλων έλεγαν ότι θα ήταν ένας καλός πρόεδρος, όμως πρόσφατες πολεμικές αμαύρωσαν την εικόνα του.

Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε δείχνει μια συνομιλία, πριν από δέκα ημέρες, ανάμεσα στον υπουργό και δύο διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τον νόμο για τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, στους οποίους ο Μακρόν εξηγεί πως “ο καλύτερος τρόπος για να αγοράσουν ένα κοστούμι, είναι να δουλέψουν”.

Μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν στη συνέχεια πως η κληρονομιά του υπουργού επανεκτιμάται από τις φορολογικές υπηρεσίες και θα πληρώσει φόρο για την περιουσία του αναδρομικά για το 2013 και το 2014.

Στις δημοσκοπήσεις δημοτικότητας που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη, είχε χάσει πέντε μονάδες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε