Τρίτη, 16 Απρ.
22oC Αθήνα

Πλησιάζει η “αυλαία” για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι;

Τις δυσκολότερες ώρες της πολιτικής του σταδιοδρομίας, περνά ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Τύπου.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, αναφέρουν, ο πρωθυπουργός κάλεσε σε συνεδρίαση στην ιδιωτική του κατοικία τους στενότερους συνεργάτες τους, οι οποίοι, στην πλειονότητά τους τού ζήτησαν να παραιτηθεί.

Ο συντονιστής, μάλιστα, του κόμματος «Λαός της Ελευθερίας», Ντένις Βερντίνι, φέρεται να εξήγησε στον κ. Μπερλουσκόνι, ότι στην παρούσα φάση, οι βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση, είναι μόνον 306, ενώ, για την ψήφο εμπιστοσύνης χρειάζονται τουλάχιστον 316».

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ζήτησε τρεις ημέρες προθεσμία για να έρθει απευθείας σε επαφή με τους βουλευτές του και να επιχειρήσει να τους μεταπείσει προκειμένου να εξασφαλίσει την αναγκαία πλειοψηφία. Αν δεν τα καταφέρει, θα οδηγηθεί πιθανότατα στην παραίτηση.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ακόμη και ο πιο έμπιστος σύμβουλός του, ο υφυπουργός στην προεδρία της κυβέρνησης, Τζάννι Λέττα, του εξήγησε ότι «δεν μπορεί να ακολουθείται, κάθε φορά, η μέθοδος αυτή. Να προσπαθεί, κανείς, να περισυλλέγει μια-μια τις ψήφους».

Σήμερα το απόγευμα, εξάλλου, η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της ιταλικής κεντροαριστεράς, το «Δημοκρατικό Κόμμα», οργανώνει διαδήλωση στην κεντρική πλατεία της Ρώμης, «Σαν Τζοβάννι», με κύριο αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού και την συγκρότηση κυβέρνησης, που να χαρακτηρίζεται από «ευρύτατη συναίνεση».

Το ίδιο αίτημα εξακολουθούν να προβάλλουν, τόσο το κεντρώο κόμμα Udc, όσο και η «Ιταλία των Αξιών» του πρώην εισαγγελέα Αντόνιο Ντι Πιέτρο. Έως τώρα, η μπερλουσκονική παράταξη απέρριψε σε κάθε ενδεχόμενο συναίνεσης, υποστηρίζοντας ότι «αν πέσει η σημερινή κυβέρνηση, η μόνη εναλλακτική, είναι οι κάλπες».

Ωστόσο, με τη διαρκώς αυξανόμενη κριτική σε βάρος του Ιταλού πρωθυπουργού και τις συνεχείς διαφοροποιήσεις βουλευτών και γερουσιαστών του, δεν αποκλείεται να πέσουν οι τόνοι και να υιοθετηθεί μία ρεαλιστικότερη διαπραγματευτική διάθεση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε