Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Πλησιάζει τις ΗΠΑ ο τυφώνας – φονιάς: 339 νεκροί στην Αϊτή

Πλησιάζει τις ΗΠΑ ο τυφώνας – φονιάς: 339 νεκροί στην Αϊτή

Θάνατο και καταστροφή άφησε πίσω του ο τυφώνας Μάθιου, που πλέον κατευθύνεται στις ΗΠΑ. Ο χειρότερος τυφώνας που έπληξε την περιοχή της Καραϊβικής τα τελευταία 10 χρόνια κόστισε τη ζωή σε 339 ανθρώπους στην Αϊτή και σε τέσσερις στη Δομινικανή Δημοκρατία.

Η ταχύτητα των ανέμων με την οποία ο τυφώνας πλησιάζει προς τις ακτές των ΗΠΑ στον Ατλαντικό φτάνει στα 215 χιλιόμετρα την ώρα, σύμφωνα με το αρμόδιο εθνικό κέντρο παρακολούθησης της πορείας του, ενώ παρά τη μείωση της έντασης των ανέμων, η έντασή του παραμένει στην κατηγορία 4.

Οι επιστήμονες προσπαθούν ν’ αναλύσουν την πορεία του κι εκτιμούν ότι είτε θα κινηθεί προς το εσωτερικό των ΗΠΑ από τις ακτές της Φλόριντα είτε θα απομακρυνθεί προς τον Ατλαντικό ωκεανό, το βράδυ της Παρασκευής (07.10.2016). Ο τυφώνας Μάθιου αναμένεται να φέρει βροχοπτώσεις 5-38 εκατοστών.

Οι κάτοικοι των νοτιοανατολικών περιοχών των ΗΠΑ έχουν αδειάσει τα ράφια των σούπερ μάρκετ για να προμητευθούν τα απαραίτητα και παίρνουν κάθε πιθανή προφύλαξη σε σπίτια και επιχειρήσεις. Ο τυφώνας αναμένεται να φτάσει στην Φλόριντα ή τις ανατολικές ακτές το βράδυ της Παρασκευής, τοπικής ώρας (ξημερώματα Σαββάτου, ώρα Ελλάδας), προτού συνεχίσει την πορεία του προς τα βόρεια παράλια.

Τμήματα της Φλόριντα, Τζόρτζια και της Νότιας και της Βόρειας Καρολίνας βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του Μάθιου, που αναβαθμίστηκε σε τροπικό κυκλώνα κατηγορίας 4 στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμσον, και ο οποίος συνοδεύεται από καταρρακτώδεις βροχές και ανέμους που η ταχύτητά τους φτάνει ακόμη και τα 220 χιλιομέτρων την ώρα.

Περίπου τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) ο Μάθιου βρισκόταν περίπου 161 χιλιόμετρα ανατολικά-νοτιοανατολικά του Ουέστ Πάλμ Μπιτς της Φλόριντα, και κινούνταν με κατεύθυνση βόρεια-βορειοδυτική με 22,5 χιλιόμετρα των ώρα.

Από το καταστροφικό πέρασμα του Μάθιου έχουν πληγεί και επιχειρήσεις, αφού εργοστάσια ραφιναρίσματος ζαχαροκάλαμου και παραγωγοί χυμού πορτοκαλιών αναγκάστηκαν να κλείσουν. Εργοστάσια και εταιρείες νοτιοανατολικά διέκοψαν τη λειτουργία τους μπροστά στην αδυσώπητη πορεία του τυφώνα ο οποίος απειλεί περίπου 2 εκατομμύρια τόνων ζάχαρης και δέντρων που αντιπροσωπεύουν πάνω από 90 εκατομμύρια κιβώτια εσπεριδοειδών στη Φλόριντα, βασικό παραγωγό των ΗΠΑ.

Περίπου 2 εκατομμύρια στρέμματα βαμβακιού κινδυνεύουν από καταρρακτώδεις βροχές στις πολιτείες Βόρειας και Νότιας Καρολίνας, όπου οι γεωργοί αγωνίζονταν ήδη να περισώσουν τις καλλιέργειές τους από τη βροχή πριν την εμφάνιση τον Μάθιου.

Οι καιρικές συνθήκες ανάγκασαν εταιρείες σε κλείσιμο των εργοστασίων επεξεργασίας ζαχαροκάλαμου λίγες μέρες από την έναρξη της συγκομιδής, είπε ο Ράιαν Ουέστον, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Σακχαροκάλαμου, ο οποίος αντιπροσωπεύει παραγωγούς της Φλόριντα, του Τέξας και της Χαβάης. “Ανάλογα με την ένταση και την κατεύθυνση των ανέμων”, είπε, “οι τυφώνες πετούν το ζαχαροκάλαμο στο έδαφος, δυσχεραίνοντας την συγκομιδή του. Αυτό ζημιώνει και τη συγκεκριμένη συγκομιδή αλλά και την επόμενη”.

Η ανατολική ακτή της Φλόριντα, όπου βρίσκονται οι καλλιέργειες γκρέιπφρουτ, αναμένεται να υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από τον τυφώνα. Οι καλλιέργειες εκεί έχουν ήδη υποστεί ζημιές από φυτικές αρρώστιες. “Οι παραγωγοί μας ήδη αντιμετωπίζουν προκλήσεις”, είπε η Νίκι Χέιντι, επικεφαλής του μάρκετινγκ του συνδέσμου Florida’s Natural Growers, ενός συνεταιρισμού περίπου 1.000 καλλιεργητών εσπεριδοειδών σε όλη την πολιτεία.

Στις περιοχές που καλλιεργείται βαμβάκι στις πολιτείες Βόρεια και Νότια Καρολίνα, οι γεωργοί σπεύδουν να το συλλέξουν όσο πιό γρήγορα μπορούν, ιδιαίτερα μετά τις καθυστερήσεις στη συγκομιδή που έφεραν οι βροχές, και ενώ τα φυτά βρίσκονται σε μια από τις πιό ευάλωτες φάσεις ανάπτυξης.

“Είναι δύσκολο”, είπε ο Μάικλ Κουίν, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του συνεταιρισμού βαμβακοκαλλιεργητών Carolinas Cotton Growers, “οι καλλιεργητές συγκεντρώνουν το βαμβάκι όσο μπορούν πιό γρήγορα”.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ – Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε