Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

Πληθαίνουν οι ρατσιστικές φωνές και στον Καναδά

Πληθαίνουν οι ρατσιστικές φωνές και στον Καναδά

Ένας στους τέσσερις Καναδούς πιστεύει ότι η Οτάβα θα έπρεπε να έχει παγώσει προσωρινά την υποδοχή προσφύγων από τις ΗΠΑ ως απάντηση στο αμφιλεγόμενο αντιμεταναστευτικό νομοσχέδιο των ΗΠΑ παρότι η πλειοψηφία των πολιτών υποστηρίζει το τωρινό κυβερνητικό μεταναστευτικό πρόγραμμα, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση του ινστιτούτου Angus Reid που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το 60% των ερωτηθέντων στην διαδικτυακή δημοσκόπηση συμφώνησε με την μετεγκατάσταση σύρων προσφύγων στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση του Καναδά από τότε που οι Φιλελεύθεροι ανήλθαν στην εξουσία το 2015.

Η συριακή κρίση ήρθε στο προσκήνιο στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας μετά την δημοσιοποίηση σε πρωτοσέλιδα του καναδικού Τύπου της φωτογραφίας του πνιγμένου μικρού Σύρου στην Τουρκία, η οικογένεια του οποίου ήθελε να μεταναστεύσει στον Καναδά. Οι Φιλελεύθεροι έβαλαν στο πρόγραμμά τους το θέμα της υποδοχής περισσότερων προσφύγων από τη Συρία.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να υποδεχτεί φέτος 40.000 πρόσφυγες από τη Συρία και από άλλες χώρες. Το 40% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ο Καναδάς υποδέχεται τον κατάλληλο αριθμό προσφύγων, παρότι το 41% απάντησε ότι ο αριθμός αυτός είναι πολύ υψηλός. Μόλις το 11% απάντησε ότι ο Καναδάς θα πρέπει να ανοίξει τις πύλες του σε περισσότερους.

“Η κοινή γνώμη σε αυτή τη χώρα συμφωνεί με την προσέγγιση της κυβέρνησής της και την πολιτική που ακολουθεί στο μεταναστευτικό, αλλά παρουσιάζει ενδείξεις ότι η Οτάβα ίσως να δοκιμάζει τα όρια του αριθμού των προσφύγων που οι Καναδοί είναι διατεθειμένοι να δεχτούν”, αναφέρει το ινστιτούτο.

Το 57% των Καναδών απάντησε στην δημοσκόπηση ότι η κυβέρνηση έλαβε τη σωστή απόφαση επιμένοντας στην απόφασή της, αλλά το 25% εκτιμά ότι ο Καναδάς θα έπρεπε να είχε θέσει και εκείνος απαγόρευση εισόδου. Το 18% απάντησε ότι ο Καναδάς θα έπρεπε να έχει αντιδράσει δεχόμενος περισσότερους πρόσφυγες.

Παρότι ο Καναδάς συχνά καυχιέται ότι είναι μια ανεκτική, πολυπολιτισμική χώρα, το 54% των πολιτών του αμφιβάλλει αν οι πρόσφυγες θα κατέβαλαν αρκετές προσπάθειες για να ενσωματωθούν στην καναδική κοινωνία.

Μετά το διάταγμα του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο μήνα για απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ σε πολίτες από επτά κυρίως μουσουλμανικές χώρες, ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό έγραψε στο Twitter ότι η χώρα του καλωσορίζει όσους εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τις διώξεις.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε νωρίτερα μέσα στο μήνα σε δείγμα 1.508 Καναδών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε