Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Πλούτος… αυτή η μάστιγα! Αυξάνεται στη Γερμανία, “είδος προς εξαφάνιση” στην Ελλάδα!

Πλούτος… αυτή η μάστιγα! Αυξάνεται στη Γερμανία, “είδος προς εξαφάνιση” στην Ελλάδα!

– Έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μας λέει ουσιαστικά αυτό που ήδη γνωρίζαμε
– Ότι η ανακατανομή του πλούτου στην Ευρωζώνη τα χρόνια της κρίσης έχει πάρει… τροχιά προς τα βόρεια
– Έως και 40% η μείωση του πλούτου στα νοικοκυριά της Ελλάδας και της Κύπρου!
– Την ίδια ώρα στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 10%!
– Η χαώδης διαφορά των πλέον πλούσιων ευρωπαϊκών κρατών με τις πιο φτωχές

Η συγκέντρωση του πλούτου ανάμεσα στα πλουσιότερα νοικοκυριά της ευρωζώνης έχει αυξηθεί μετά την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, παρόλο που τα επίπεδα πλούτου μειώθηκαν οριζόντια λόγω των χαμηλότερων τιμών ακινήτων. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Σοκαριστικά στοιχεία ανισότητας στην… Ενωμένη Ευρώπη

Το 5% των νοικοκυριών της ευρωζώνης, που είναι και τα οικονομικά ισχυρότερα, κατείχαν το 37,8% του καθαρού πλούτου το 2014, συγκριτικά με 37,2% το 2010 ενώ το 5% που είναι τα ασθενέστερα οικονομικά νοικοκυριά κατείχαν μόνο χρέος, ανέφερε η έρευνα της ΕΚΤ με δείγμα 84.000 νοικοκυριά.

Ο μέσος όρος του πλούτου στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 10% την ίδια περίοδο. Αύξηση καταγράφηκε στην Αυστρία, την Φινλανδία και το Λουξεμβούργο.

Το παρατεταμένο πρόβλημα χρέους της ευρωζώνης έχει επιδεινώσει τις ανισότητες καθώς κράτη στην περιφέρεια όπως η Ιταλία, η Ισπανία η Πορτογαλία και η Ελλάδα αντιμετώπισαν σοβαρές δυσκολίες, ενώ χώρες στον πυρήνα της ζώνης του ευρώ, όπως η Γερμανία, ανέκαμψαν γρηγορότερα.

Ο μέσος πλούτος των νοικοκυριών στην ευρωζώνη μειώθηκε κατά περίπου 10% στα 104.100 ευρώ στα τέσσερα χρόνια έως το 2014, κυρίως λόγω της μείωσης των τιμών ακινήτων, ιδιαίτερα για το 5% του πληθυσμού που είναι οι οικονομικά ασθενέστεροι, ανέφερε η ΕΚΤ.

«Η αλλαγή ήταν ιδιαίτερα σημαντική στην Ελλάδα και την Κύπρο, όπου ο μέσος όρος μειώθηκε κατά περίπου 40% … αλλά είναι επίσης μεγάλη στην Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, όπου μειώθηκε περισσότερο από 15%», ανέφερε η ΕΚΤ.

Δυσθεώρητες διαφορές…

Είσοδος στο “κλάμπ” του 10% των πλουσιότερων νοικοκυριών εξασφαλίζεται μετά το κατώφλι των 496.000 ευρώ και άνω, ενώ κατά την εξεταζόμενη τετραετή περίοδο τα φτωχότερα νοικοκυριά είχαν μέσο όρο περιουσίας 1.000 ευρώ ή και λιγότερα.

«Η μείωση στον καθαρό πλούτο ήταν αποτέλεσμα κυρίως της υποχώρησης της αξίας των περιουσιακών στοιχείων, ιδιαίτερα των ακινήτων», ανέφερε η ΕΚΤ. «Η μείωση του καθαρού πλούτου είναι μεγαλύτερη για νοικοκυριά που έχουν δάνεια, ιδιαίτερα για τους ιδιοκτήτες που έχουν υποθηκεύσει τις κατοικίες τους, συγκριτικά με ιδιοκτήτες χωρίς στεγαστικό δάνειο και τους ενοικιαστές».

Οι οικογένειες στο Λουξεμβούργο ήταν οι πλέον οικονομικά εύρωστες, έχοντας κατά μέσο περιουσία 437.500 ευρώ. Αντίθετα, ο μέσος πλούτος των νοικοκυριών στη Λετονία ήταν μόλις 14.200 ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε