Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Πνίγεται και πάλι στο αίμα η Υεμένη – Σφοδρά πυρά του στρατού στην Πλατεία της Αλλαγής

REUTERS
Η Πλατεία της Αλλαγής, επίκεντρο των κινητοποιήσεων εναντίον του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά, δέχθηκε επίθεση με σφοδρά πυρά όλμων και ταυτόχρονα ελεύθεροι σκοπευτές άνοιξαν πυρ εναντίον…

…όσων βρίσκονταν σε αυτήν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, μερικές ώρες αφότου ο πρόεδρος επέστρεψε στη χώρα έπειτα από τρεις μήνες, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες και ιατρικές πηγές.
 
Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι δυνάμεις που είναι πιστές στο Σάλεχ εξαπέλυσαν επίθεση αναγκάζοντας χιλιάδες διαδηλωτές να φύγουν από τον αυτοσχέδιο καταυλισμό στην πλατεία. Η πληροφορία αυτή δεν είχε καταστεί δυνατό να επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή έως πριν από λίγο.
 
«Αυτοί (οι κυβερνητικές δυνάμεις) χρησιμοποίησαν θωρακισμένα οχήματα, όπλα, τουφέκια. Ήταν μια σφοδρή μάχη. . . Το σπίτι μου ταρακουνιόταν σαν τρελό. . . Δεν υπάρχουν πλέον διαδηλωτές (στην πλατεία), μόνο ένοπλοι» είπε ο αυτόπτης μάρτυρας, που ζει κοντά στο σημείο.
 
Σύμφωνα με ιατρική πηγή, τουλάχιστον πέντε διαδηλωτές σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν. Ο απολογισμός αυξάνει στους 25 τους νεκρούς από χθες και στους 120 από την περασμένη Κυριακή.
 
Ένας από τους νεκρούς διαμελίστηκε από έναν όλμο, είπε ο γιατρός Μοχάμεντ αλ Κουμπάτι, μιλώντας από ένα τέμενος που έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο εκστρατείας.
 
Ορισμένες σκηνές που είχαν στήσει διαδηλωτές είχαν τυλιχθεί στις φλόγες.
 
Ο Σάλεχ είπε κατά την επιστροφή του στην Υεμένη χθες ότι θέλει να δει την εφαρμογή μιας εκεχειρίας για να τερματιστούν οι πολυήμερες αιματηρές συγκρούσεις στην πρωτεύουσα και να υπάρξουν διαπραγματεύσεις–αντίπαλοι του καθεστώτος όμως εξέφραζαν φόβους ότι η σύγκρουση θα κλιμακωθεί. Οι ΗΠΑ απαίτησαν ο Σάλεχ να παραιτηθεί, όπως ορίζει μια συμφωνία που διαπραγματεύθηκαν οι μοναρχίες του Κόλπου για την μεταβίβαση της εξουσίας.
 
Ο Σάλεχ, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 33 χρόνια, δεν υποχωρεί στις πιέσεις για να υπογράψει μια συμφωνία για τη μεταβίβαση της εξουσίας.
 
«Επιστρέφω στη χώρα μεταφέροντας το περιστέρι της ειρήνης και το κλαδί της ελιάς», φέρεται να είπε ο Σάλεχ σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση μετά την επιστροφή του από τη Σαουδική Αραβία όπου νοσηλευόταν μετά το σοβαρό τραυματισμό του τον Ιούνιο, σε επίθεση εναντίον του σε ένα από τα παλάτια του στη Σαναά.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε