Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Ποια είναι η «πριγκίπισσα» των ναζί;

Ποια είναι η «πριγκίπισσα» των ναζί;
Η µοναδική στον κόσµο οργάνωση για την υποστήριξη δολοφόνων υπεύθυνων για µαζικές σφαγές είναι µικρή, όµως έχει εκατοντάδες ανώνυµους υποστηρικτές στη Γερµανία.

Η ονομασία της είναι Stille Hilfe (Σιωπηλή Βοήθεια) και στον πυρήνα της βρίσκεται η «ναζί πριγκίπισσα», η Γκούντρουν Μπούρβιτς, κόρη του Χάινριχ Χίµλερ, του αρχηγού των Ες Ες.
 
Η οργάνωση Stille Hilfe (Στίλε Χίλφε – Σιωπηλή Βοήθεια) ήρθε στην επικαιρότητα µε τον θάνατο στη Γερµανία ενός πρώην µέλους των Ες Ες και µε το ένταλµα για τη σύλληψη ενός άλλου. ∆ρα παρασκηνιακά προκειµένου να σταµατήσει την έκδοση στη Χάγη του 88χρονου Κλάας Κάρελ Φάµπερ, ο οποίος καταζητείται από τις ολλανδικές αρχές για να εκτίσει ποινή ισοβίων για τονφόνο 22 Εβραίων και µαχητών της αντίστασης στη διάρκεια τουΒ’ Παγκοσµίου Πολέµου. Επίσης, σύµφωνα µε τους «Τάιµς» του Λονδίνου που επικαλούνται πηγές των υπηρεσιών πληροφοριών, η ίδια οργάνωση κάλυπτε τα νοµικά έξοδα του 89χρονου Σάµουελ Κουντς, ο οποίος κατηγορούνταν στη Γερµανία ότι συµµετείχε στους φόνους 433.000 Εβραίων µέχρι που ο θάνατος πριν από δύο εβδοµάδες τον έσωσε από τη ∆ικαιοσύνη.
 
Μολονότι τον πυρήνα της Στίλε Χίλφε αποτελούν µόνον 25 -40 πρόσωπα, η οργάνωση έχει πολλές εκατοντάδες ανώνυµους υποστηρικτές. Στον πυρήνα της ανήκει η «ναζί πριγκίπισσα», η κόρη του Χάινριχ Χίµλερ, του αρχηγού των Ες Ες, ο οποίος αυτοκτόνησε στις 23 Μαΐου 1945 στο κέντρο όπου ανακρινόταν από τους Συµµάχους στο Λούνεµπουργκ. Η Γκούντρουν Μπούρβιτς, όπως είναι γνωστή, είναι 81 χρόνων, κι έχει αφιερώσει τη ζωή της στη µνήµη του πατέρα της τον οποίο λάτρευε και στην υποστήριξη όσων δούλεψαν µαζί του. Μάλιστα επιµένει πως τον πατέρα της τον σκότωσαν οι Βρετανοί.
 
Η Μπούρβιτς σήµερα γνωρίζει για τους ξυλοδαρµούς, τον λιµό, τους φόνους, τα κρεµατόρια των στρατοπέδων συγκέντρωσης, ωστόσο εξακολουθεί να τιµά τον πατέρα της και αυτούς που υπηρέτησαν µαζί του. Ζει σ’ ένα προάστιο του Μονάχου, το Φούρστενριντ, και εµφανίζεται ελάχιστα.
 
Αφιερώνει το µεγαλύτερο µέρος του χρόνου της σ’ έναν µυστικό κόσµο που δεν επιτρέπει την πρόσβαση σε παρείσακτους, ιδιαίτερα στους δηµοσιογράφους.
 
Ο Ολιβερ Σροµ, συγγραφέας ενός βιβλίου για τη Στίλε Χίλφε, την περιγράφει ως µια «εκτυφλωτική ναζί πριγκίπισσα, µια θεά γι’ αυτούς που πιστεύουν στον παλιόκαιρό».
 
Στη διάρκεια της θητείας της στον πυρήνα της οργάνωσης, η Στίλε Χίλφε διευκόλυνε την «κοινωνική ένταξη» πολλών ναζί εγκληµατιών πολέµου. Ο Κλάους Μπάρµπι, ο «Χασάπης της Λυών», ο Εριχ Πρίµπκε, φονιάς 335 ιταλών αµάχων στη σφαγή των Αρδεατικών Σπηλαίων, και ο Αντον Μάλοτ, φρουρός του στρατοπέδου συγκέντρωσης Τερέζιενστατ στην πρώην Τσεχοσλοβακία, είναι µερικοί από τους πολλούς.
 
Η Στίλε Χίλφε λειτουργούσε µυστικά από το 1946.Αρχικά βοηθούσε να διαφύγουν οι ναζί φυγάδες,κυρίως στη Νότια Αµερική. Το1951 η οργάνωση δηλώθηκε επισήµως στις γερµανικές αρχές ώστε να µπορεί να συγκεντρώνει χρήµατα για την αρωγή «αιχµαλώτων πολέµου και εγκλείστων». Πιθανολογείται ότι έχει στενές σχέσεις µε πολλά παράνοµα κινήµατα και οι αντιπολιτευόµενοι σοσιαλδηµοκράτες ζητούν να ερευνηθεί γιατί της έχει δοθεί καθεστώς φιλανθρωπικής οργάνωσης. Οµως το Βερολίνο αρνείται να αναλάβει δράση εναντίον της.
 
Από την εφημερίδα “Τα Νέα”
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε