Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Ποια έκανε το πρώτο “λίφτινγκ” στην ιστορία!

Πολλοί την θεωρούσαν εντυπωσιακή και ωραία γυναίκα. Με ίσια μύτη και ψηλά ζυγωματικά αλλά και γατίσια μάτια. Ήταν όμως έτσι;

Ο λόγος για την Νεφερτίτη. Το όνομά της είναι συνώνυμο με την ομορφιά εδώ και 3.300 χρόνια, αλλά φαίνεται ότι στην πραγματικότητα η Νεφερτίτη δεν ήταν τόσο ωραία όσο πιστεύουμε. Σύμφωνα με τη βρετανίδα ιστορικό Μπέτανι Χιουζ και την ομάδα της, η διάσημη προτομή της βασίλισσας της Αιγύπτου, που τη δείχνει με ίσια και λεπτή μύτη, ψηλά ζυγωματικά και «γατίσια» μάτια, είχε υποστεί ένα είδος αρχαίου λίφτινγκ από τον γλύπτη των ανακτόρων προκειμένου να αναδειχθεί σε πρότυπο καλλονής.
 
Η επιστημονική ομάδα, η οποία βάσισε τη μελέτη της σε προγενέστερη έρευνα γερμανών ειδικών, υπέβαλε την προτομή σε αξονική τομογραφία με ακτίνες Χ και ανακάλυψε ένα δεύτερο εσωτερικό μοντέλο από ασβεστόλιθο, με κυρτή μύτη και ρυτίδες γύρω από τα μάτια, το οποίο χρησιμοποιήθηκε σαν πρότυπο. Φαίνεται ότι στη συνέχεια ο γλύπτης δούλεψε επάνω σε αυτό το μοντέλο σαν πλαστικός χειρουργός, διορθώνοντας τις ατέλειες.
 
«Το άγαλμα είναι όμορφο αλλά όχι τόσο όσο το γνωστό μας. Δείχνει ότι η μύτη της Νεφερτίτης ήταν κυρτή και ότι η βασίλισσα είχε ρυτίδες γύρω από τα μάτια. Είναι ένα αληθινό πορτρέτο μιας αληθινής γυναίκας» είπε η ιστορικός στην εκπομπή της στην τηλεόραση.
 
Η ομάδα της Χιουζ θα διερευνήσει έναν τύμβο στην Κοιλάδα των Βασιλέων, όπου πιστεύεται ότι είναι θαμμένη η αδελφή της Νεφερτίτης, προκειμένου να διαπιστώσει αν η οικογένεια είχε τα ίδια χαρακτηριστικά.
 
Η προτομή της Νεφερτίτης, η οποία πέθανε γύρω στο 1330 π.Χ. σε ηλικία που προσδιορίζεται από τα 29 ως τα 38 έτη, είναι μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες αρχαιότητες που έχουν ανακαλυφθεί στην αρχαία Αίγυπτο μετά το χρυσό προσωπείο του Τουταγχαμών, ο οποίος ήταν μάλλον γιος της.
 
Ανακαλύφθηκε το 1912 στην περιοχή του Τελ ελ Αμάρνα, την πρωτεύουσα του βασιλείου του συζύγου της Νεφερτίτης, του Ακενατών. Εκτέθηκε για πρώτη φορά στο κοινό το 1923. Σήμερα φιλοξενείται στο Νeues Μuseum του Βερολίνου.
 
Η αποκάλυψη ότι η αιγύπτια βασίλισσα δεν ήταν τόσο εκθαμβωτική έγινε για πρώτη φορά πέρυσι από μια ομάδα γερμανών επιστημόνων που υπέβαλε επίσης την προτομή σε αξονική τομογραφία. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η προτομή της Νεφερτίτης, η οποία φιλοτεχνήθηκε πιθανότατα κατ΄ εντολή του Ακενατών, μάλλον απηχούσε τον θαυμασμό που έτρεφε ο φαραώ για εκείνη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε