Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Ποιά κύρια προβλήματα θα απασχολήσουν τη Σύνοδο Κορυφής στις 30/01

Η επόμενη ειδική σύνοδος της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη θα πραγματοποιηθεί την 30ή Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

“Θα επικεντρωθεί στην απασχόληση και αυτή είναι μια μεγάλη πρόκληση, στο πλαίσιο του γεγονότος ότι αναμένεται μηδενική ανάπτυξη στις περισσότερες από τις οικονομίες μας. Σε ορισμένες από αυτές θα υπάρξει ακόμα και ύφεση”, ανέφερε ο Βαν Ρόμπεϊ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του. “Θα πρέπει να αναλάβουμε ισχυρή δράση για την απασχόληση”.

Τη σύνοδο αναμένεται να απασχολήσει παράλληλα η εφαρμογή των αυστηρότερων κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας στην οποία συμφώνησαν οι ηγέτες της ΕΕ στην προηγούμενη σύνοδό τους την 9η Δεκεμβρίου, καθώς και η διακυβερνητική συνθήκη που η ευρωζώνη θέλει να χρησιμοποιήσει για να θεσπιστούν οι κανόνες αυτοί.

Μια ομάδα εργασίας στην οποία έχει ανατεθεί να καταρτίσει το σύμφωνο αναμένεται να έχει ολοκληρώσει το έργο της ως την 20ή Ιανουαρίου.

Οι 27 δεν αναμενόταν να πραγματοποιήσουν κάποια τακτική σύνοδο κορυφής πριν από την 1η και 2α Μαρτίου.

“Το να επιτύχουμε δημοσιονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη παραμένει απολύτως το κλειδί για το μέλλον μας”, είπε ο Ρόμπεϊ. “Ο δρόμος είναι μακρύς, μακρύτερος από ό,τι αναμενόταν. Αλλά ας μην υπάρχει καμιά αμφιβολία–υπάρχει η θεμελιώδης πολιτική βούληση να προχωρήσουμε εμπρός σαν ένωση. Είμαι πεπεισμένος ότι [. . .] οι νέοι Ευρωπαίοι θα μεγαλώσουν σε μια παλλόμενη και δραστήρια ΕΕ”, υποστήριξε ο Ρόμπεϊ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε