Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Ποινική δίωξη 10 προσώπων και στο πόρισμα της Αστυνομίας – Δεν θα παραιτηθεί ο πρόεδρος επιμένει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ποινική δίωξη 10 προσώπων και στο πόρισμα της Αστυνομίας – Δεν θα παραιτηθεί ο πρόεδρος επιμένει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Η κυβέρνηση δεν αποδέχεται τις προσωπικές ευθύνες που καταλογίζει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το πόρισμα Πολυβίου για την έκρηξη στο Μαρί. Παραδόθηκε και το πόρισμα της αστυνομίας στον Γενικό Εισαγγελέα.

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας Μιχάλης Παπαγεωργίου παρέδωσε, στις 10:30 σήμερα στο Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη, το πόρισμα σχετικά με την τραγωδία της 11ης Ιουλίου στη ναυτική βάση ”Ευάγγελος Φλωράκης” στο Μαρί.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες η αστυνομία στηρίζει και προτείνει στον Γ.Ε. την ποινική δίωξη 10 με 13 προσώπων. Υπάρχουν ακόμη 3 πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται στην υπόθεση αλλά δεν είναι σίγουρη η ποινική τους δίωξη εκ των οποίων οι δύο είναι οι παραιτηθείς Υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών και ένας στρατιωτικός.
 
H ίδια πηγή ανάφερε ότι θα διωχθούν ποινικά 5 ή 4 ανώτατα στελέχη της ΕΦ τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε διαθεσιμότητα. Ανάμεσα στους 5 βρίσκονται και 2 Ελλαδίτες για τους οποίους θα ακολουθηθούν διαφορετικές διαδικασίες.
 
Πέραν αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία προτείνει την ποινική δίωξη και τεσσάρων ανώτατων στελεχών της πυροσβεστικής υπηρεσίας, τα οποία επίσης τελούν υπό διαθεσιμότητα.
 
Το πόρισμα αποτελείται από 36 φακέλους με 1.000 σελίδες περίπου και περιλαμβάνει 1.223 καταθέσεις, 510 μαρτυρίες και 364 τεκμήρια.
 
Στο πόρισμα της Αστυνομίας περιλαμβάνονται εισηγήσεις για άσκηση ποινικών διώξεων, τις οποίες ο Αρχηγός της Αστυνομίας απέφυγε να δημοσιοποιήσει.
 
Ο κ. Κληρίδης δήλωσε ότι θα μελετήσει το πόρισμα και θα πάρει αποφάσεις.
 
Οι κατηγορίες που θα διατυπωθούν περιλαμβάνουν πρόκληση θανάτου εξ αμέλειας, για την οποία προβλέπεται ποινή ισόβιας φυλάκισης, κατάχρηση εξουσίας και αμέλεια καθήκοντος.
 
 
Ο Χριστόφιας δεν λέει να παραιτηθεί!
 
 
Η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει και δεν αποδέχεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, φέρει προσωπικές ευθύνες για την έκρηξη στη ναυτική βάση στο Μαρί, όπως τις καθορίζει στο πόρισμά του ο Πόλυς Πολυβίου, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, υπό το φως των εντεινόμενων αξιώσεων για παραίτηση του κ. Χριστόφια.

 

«Από την πρώτη ανάγνωση του πορίσματος, αλλά και με βάση αυτά που έχουν λεχθεί στην ακροαματική διαδικασία και από τα έγγραφα που έχουν κατατεθεί, δεν αποδεικνύεται ότι ο Πρόεδρος φέρει προσωπική ευθύνη», δήλωσε ο κ. Στεφάνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ

Σε σχέση με φερόμενη υπόσχεση του κ. Χριστόφια στον Μπάσαρ Αλ ‘Ασαντ ότι δεν θα παρέδιδε το φορτίο των ιρανικών εκρηκτικών σε οποιοδήποτε άλλο πλην της Συρίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «ο Πόλυς Πολυβίου δεν είχε εντολή να κρίνει τους διπλωματικούς και πολιτικούς χειρισμούς της κυβέρνησης και να κάνει σχόλια για το τι είπε ή τι δεν είπε ο Πρόεδρος στον Σύρο ομόλογό του».
 
Ο κ. Στεφάνου απέρριψε, επίσης, κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση ήρθε σε αντιπαράθεση με το Συμβούλιο Ασφαλείας, σε σχέση με το αίτημα της επιτροπής κυρώσεων να αποστείλει εμπειρογνώμονες για να ελέγξουν το φορτίο και υποστήριξε ότι η πολιτική που ακολούθησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το θέμα απέσπασε τα εύσημα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις.
 
Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, που μιλούσε υπό το φως χθεσινής έκτακτης συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο εξέφρασε πλήρη υποστήριξη στον κ. Χριστόφια, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα περιμένει την έρευνα της αστυνομίας για τις ποινικές ευθύνες για να κάνει εκτενείς τοποθετήσεις.
 
Κληθείς να σχολιάσει τις απαιτήσεις για παραίτηση του Προέδρου Χριστόφια, ο κ. Στεφάνου παρέθεσε σειρά σοβαρών θεμάτων που χρήζουν αντιμετώπισης, όπως η συνέχιση των συνομιλιών για το Κυπριακό, η επικείμενη ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η διεξαγόμενη έρευνα για υδρογονάνθρακες και τα οικονομικά προβλήματα, και τόνισε ότι επιβάλλεται να κατέβουν οι τόνοι για να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

“Αν δεν παραιτηθεί, όταν λήξει η θητεία του αυτός θα είναι ανθρωπάκι και εγώ μάνα ηρώων”! – Σήμερα στη δημοσιότητα και το πόρισμα της Αστυνομίας

Αποκλειστικά στο Newsit: “Υπεύθυνος για την τραγωδία στο Μαρι ο Χριστόφιας”

Ευθύνες σε 13 για την τραγωδία στο Μαρί – Κόσμος

Το βίντεο της φραστικής επίθεσης στον Δ.Χριστόφια – Έστειλαν “εξώδικο” στο προεδρικό – Κόσμος

Επεισόδια στην επιτροπή που κατέθεσε ο Χριστόφιας – Συγγενείς τον αποκάλεσαν “δολοφόνο” – Κόσμος

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου η Κυπριακή Δημοκρατία – Στο στόχαστρο ο πρόεδρος Χριστόφιας – Κόσμος

Κόλαφος ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου για την τραγωδία στο Μαρί – Ελλάδα

Η Ε.Ε καρφώνει την κυβέρνηση Χριστόφια για το εκρηκτικό φορτίο! – Κόσμος

Το πρώτο πόρισμα των ειδικών για την φονική έκρηξη στην Κύπρο – Έκαναν ότι δεν έπρεπε να κάνουν – Κόσμος

Όλοι γνώριζαν ότι θα γίνει έκρηξη – Τι αποκαλύπτουν νέα έγγραφα – Κόσμος

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε