Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Ποιοι τα έχουν βάλει με την Μέριλ Στριπ!

Η Σιδηρά Κυρία της μεγάλης οθόνης θα υποδυθεί τη Σιδηρά Κυρία της Βρετανίας. Όμως κάποιοι έχουν αντίθετη άποψη.

Η αλήθεια είναι πως πολλοί από τους θαυμαστές της Μάργκαρετ Θάτσερ χάρηκαν ιδιαίτερα µε την προοπτική να είναι η Μέριλ Στριπ – η πιο σηµαντική ηθοποιός της γενιάς της – που θα την υποδυθεί στον κινηµατογράφο. Ωστόσο η ιδέα της ταινίας δεν άρεσε σε όλους.
 
Και πρώτα από όλα, τα παιδιά της πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας φαίνεται πως έχουν σοβαρές αντιρρήσεις. Με το που άρχισαν να µαθαίνουν περισσότερα πράγµατα γύρω από το φιλµ και το πώς παρουσιάζεται σε αυτό η µητέρα τους, έπαθαν σοκ. Το σενάριο της ταινίας «Η Σιδηρά Κυρία» παρουσιάζει τη βαρόνη Θάτσερ σαν µία ηλικιωµένη γυναίκα που πάσχει από άνοια και θυµάται την καριέρα της µε θλίψη. Η ταινία τη δείχνει να µιλάει µε τον εαυτό της, χωρίς να έχει καταλάβει πως ο σύζυγός της, σερ Ντένις Θάτσερ, έχει πεθάνει.
 
Η οικογένεια λοιπόν εκφράζει δυσαρέσκεια, όπως γράφει η βρετανική «Daily Τelegraph». Ενας στενός οικογενειακός φίλος µάλιστα είπε πως ο σερ Μαρκ και η Κάρολ Θάτσερ τρόµαξαν µε αυτά που έµαθαν για την ταινία. «Πιστεύουν πως µοιάζει περισσότερο µε αριστερή φαντασίωση, παρά µε οτιδήποτε άλλο. Εχουν πολύ συγκεκριµένη άποψη, αλλά δεν θέλουν να βγουν να τη διατυπώσουν δηµόσια από φόβο µήπως έτσι δώσουν ακόµη µεγαλύτερη δηµοσιότητα στο θέµα», γράφει η εφηµερίδα.
 
«Ισχύει το ότι η υπόθεση της ταινίας αφορά το πρόσφατο παρελθόν και ότι παρακολουθούµε τη βαρό να κοιτάει πίσω τόσο στους θριάµβους όσο και στα χαµηλά σηµεία της εξαιρετικής καριέρας της», λέει ο διευθυντής της εταιρείας παραγωγής Ρathe Κάµερον ΜακΚρέικεν. «Είναι µία ταινία µε θέµα τη δύναµη και το κόστος που πληρώνει κανείς για αυτή.
 
Με αυτή την έννοια, είναι η ιστορία κάθε ανθρώπου που πρέπει να βρει ισορροπία ανάµεσα στην προσωπική του ζωή και τη δηµόσια καριέρα». Λένε µάλιστα οι δηµιουργοί της ταινίας πως αν και είναι µυθιστορηµατική «θα είναι δίκαιη και ακριβής», χωρίς πάντως κάτι τέτοιο αυτή τη στιγµή να καθησυχάζει την οικογένεια. Σκηνοθέτις θα είναι η Φιλίδα Λόιντ, που συνεργάστηκε πρόσφατα µε τη Στριπ στη µεγάλη επιτυχία «Μamma Μia!».
 
Η Μέριλ Στριπ – που την είδαµε πρόσφατα ως Τζούλια Τσάιλντς, εθνική µαγείρισσα της Αµερικής, αλλά και ως Μιράντα Πρίστλι, αδίστακτη εκδότρια περιοδικού µόδας – φοράει το αυστηρό ταγιέρ της Θάτσερ σε έναν ακόµη απαιτητικό ρόλο που θα συζητηθεί.

Από τη στιγµή που κυκλοφόρησε η είδηση ότι η Στριπ θα υποδυθεί τη Θάτσερ – τη Σιδηρά Κυρία που άφησε το στίγµα της στη σκληρή δεκαετία του ‘80 στην πολιτική σκηνή – άναψαν οι συζητήσεις, προτού καλά καλά γίνουν γνωστές λεπτοµέρειες για την ταινία που βρίσκεται ακόµη στο στάδιο της προετοιµασίας. Αν και η έλλειψη πληροφοριών είναι επίσης ένας τρόπος διαφήµισης, θα είναι σίγουρα µια στιγµή όπου δύο πολύ ισχυρές προσωπικότητες θα συναντηθούν. Και αυτό είναι κάτι που µάλλον θα κινήσει το ενδιαφέρον των θεατών.

 
Δεν είναι η πρώτη φορά όμως που η πολτική σκηνή της Βρετανίας έχει εµπνεύσει το σινεµά. Ο Τόνι Μπλερ, µάλιστα, έχει προλάβει κινηµατογραφικά τη Μάργκαρετ Θάτσερ, καθώς ο ηθοποιός Μάικλ Σιν θεωρείται πια βετεράνος στον ρόλο, έχοντας παίξει τον Τόνι Μπλερ στο «Τhe Deal» του 2003 (ο Ντέιβιντ Μόρισεϊ έκανε τον Γκόρντον Μπράουν) και στη «Βασίλισσα» του 2006 – όπου η Ελεν Μίρεν ήταν η Βασίλισσα Ελισάβετ και έτσι κέρδισε και το Οσκαρ.
Από την εφημερίδα “Τα Νέα”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε