Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Ποιος ανέλαβε τα καθήκοντα του Τσάβες

Ποιος ανέλαβε τα καθήκοντα του Τσάβες

Οι βουλευτές στη Βενεζουέλα επανεξέλεξαν, σήμερα, έναν πιστό σύμμαχο του ασθενούντος προέδρου Ούγο Τσάβες ως πρόεδρό τους όσο καιρό ο εκλεγμένος πρόεδρος δεν είναι σε θέση για λόγους υγείας να ασκεί τα καθήκοντά του.

Επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης επανεξελέγη σήμερα ο Ντιοσδάδο Καμπέλο, η τρίτη στη σειρά πολιτική προσωπικότητα της Βενεζουέλας, με ισχύ, μετά τον πρόεδρο Τσάβες και τον αντιπρόεδρο Νικόλα Μαδούρο.

“Ως πατριώτης, ορκίζομαι να είμαι στο έπακρο νομοταγής σε ό,τι πράττω, να υπεραμύνομαι της πατρώας γης, των θεσμών της, της όμορφης επανάστασης του Κομαντάντε Ούγο Τσάβες”, είπε ο Καμπέλο αναλάμβάνοντας επίσημα καθήκοντα, ενώ κρατούσε τη μία παλάμη του πάνω στο Σύνταγμα της Βενεζουέλας.

Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, είπε ότι “αποπειράται να συνωμοτήσει” σε βάρος του λαού, με τη στάση που έχει τώρα υιοθετήσει στην Εθνοσυνέλευση, υπογραμμίζοντας ότι εάν, όντως, συνωμοτήσει, “τότε θα καταστραφεί”.

Πολλές χιλιάδες οπαδοί του Τσάβες, συγκεντρωμένοι κοντά στο κοινοβούλιο ώρες πριν την επανεκλογή Καμπέλο στην προεδρία της Εθνοσυνέλευσης, φώναζαν περιοδικώς με ρυθμό : “Ολοι μας είμαστε ο Τσάβες”, “Θα γίνει καλά ο Κομαντάντε”, “Θα επιστρέψει”.

Στις περιπτώσεις παραίτησης του Τσάβες, ή θανάτου του, ασκεί τα προεδρικά καθήκοντα ο Καμπέλο, με τη θεσμική ιδιότητα που ανανέωσε σήμερα, και εντός 30 ημερών διεξάγονται νέες προεδρικές εκλογές, επισημαίνει το Ρόιτερς.

Στην παράταξη Τσάβες, υποψήφιος πρόεδρος θα είναι ο Μαδούρο.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν αποκρύπτουν ότι ο (διαγνωσμένος από το μέσον του 2011 για “καρκίνο”) Τσάβες, 58 ετών, μετά μια 6ωρη, 4η στη σειρά εγχείριση στην Αβάνα, αντιμετωπίζει τώρα μια πολύ λεπτή κατάσταση της υγείας του.

Γίνεται διάγνωση για αναπνευστική ανεπάρκεια του ασθενούς, που επιφέρει επιπλοκές, διαρρέει.

Για περισσότερες από 20 μέρες ο Τσάβες δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως.

Ο Μαδούρο, 50 ετών, οδηγός λεωφορείου, συνδικαλιστής, είπε τις τελευταίες ώρες ότι η διορία της 10ης Ιανουαρίου, για να ορκιστεί ο Τσάβες ενόψει της νέας 6ετούς θητείας του, είναι απλά “τυπική διαδικασία”.

Πρόσθεσε ότι ο Τσάβες μπορεί να ορκιστεί οποτεδήποτε ενώπιον του Ανώτατου δικαστή.

Αντίθετα, η αντιπολίτευση δηλώνει ότι η μη παρουσία του Τσάβες στο Καράκας στις 10 του μηνός σημαίνει ότι βρίσκεται σε ανικανότητα να κυβερνήσει, οπότε μετά 30 μέρες πρέπει να γίνουν νέες προεδρικές εκλογές.

Επανεκλεγείς, ο Καμπέλο με αντίτυπο του Συντάγματος ανά χείρας απευθύνθηκε στην αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι έσφαλλε, αποστέλλοντας επιστολή σε ξένες προεσβείες, στην οποία ενήγαγε την κυβέρνηση ότι ερμηνεύει, εσφαλμένα, τον ανώτατο καταστατικό χάρτη της λατινοαμερικανικής χώρας-μέλους του ΟΠΕΚ.

“Θυμηθείτε το, ο Ούγο Τσάβες έχει εκλεγεί πρόεδρος, θα είναι πρόεδρος πέραν της 10ης Ιανουαρίου, να μην αμφιβάλλει κανένας,…αυτά προβλέπει το Σύνταγμα”, τόνισε ο Καμπέλο επευφημούμενος από τους σοσιαλιστές βουλευτές.

“Δεν ασθενεί ο πρόεδρος, αλλά η Δημοκρατία” είχε νωρίτερα πεί στην αγόρευσή του βουλευτής της αντιπολίτευσης, που το Ρόιτερς δεν κατονομάζει.

Ο Τσάβες συμπληρώνει πλέον 14 συναπτά έτη στην εξουσία στη Βενεζουέλα. Στις εκλογές του Οκτωβρίου, υπερτέρησε του Ενρίκε Καπρίλες, κυβερνήτη της πολιτείας Μιράντα, ηλικίας 40 ετών.

Στο υπέδαφός της η Βενεζουέλα έχει, σήμερα, τα μεγαλύτερα παγκοσμίως ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα “μαύρου χρυσού”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χειρότερα ο Τσάβες! Επαθε και λοίμωξη του αναπνευστικού

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε