Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Ποιος σκότωσε τον Πάμπλο Νερούδα;

Δολοφονήθηκε ή όχι ο μεγάλος Χιλιανός ποιητής; Αυτό είναι το ερώτημα που βασανίζει τους θαυμαστές του και όχι μόνο από την ημέρα που έφυγε εκείνος από τη ζωή. Το Κομμουνιστικό κόμμα της Χιλής ζητά την εκταφή του για να βρει την απάντηση.

Στις 23 Σεπτεμβρίου του 1973, 12 μέρες μετά το πραξικόπημα Πινοσέτ και την πτώση της κυβέρνησης Αλιέντε, ο Νερούδα άφησε την τελευταία του πνοή. Επισήμως, αιτία του θανάτου του ήταν ο καρκίνος του προστάτη. Αλλά οι φήμες πως δηλητηριάστηκε, άρχισαν σιγά σιγά να ακούγονται.

Τώρα, το ΚΚ της Χιλής αποφάσισε να ζητήσει την εκταφή της σορού του για να γίνουν εξετάσεις και να δοθεί μια οριστική απάντηση για τα αίτια θανάτου του Νομπελίστα Χιλιανού ποιητή.

Ο σοφέρ του Νερούδα, Μανουέλ Αράγια, ισχυρίστηκε ότι λίγες μέρες πριν πεθάνει, του χορηγήθηκε μια «μυστηριώδης ένεση» και τον μετέφερε στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με τον Εδουάρδο Κοντρέρας, δικηγόρο του Κομμουνιστικού κόμματος, ίσως αυτή η ένεση να ήταν θανάσιμη και να προκάλεσε στον Νερούδα καρδιακή προσβολή.

Η ένεση είχε δηλητήριο και χορηγήθηκε στον Νερούδα με εντολή του Αουγκούστο Πινοσέτ, ανέφερε ο Κοντρέρας στην αίτησή του προς το δικαστή που θα αποφασίσει αν θα εκταφεί η σορός του ποιητή ή όχι.

Σύμπτωση; Ο δικαστής που θα αποφασίσει είναι ο Μάριο Καρόσα, ο άνθρωπος που άναψε το πράσινο φως για να γίνει εκταφεί και η σορός του πρώην προέδρου της Χιλής, Σαλβαδόρ Αλιέντε.

Το τελευταίο διάστημα έχει γίνει σύνηθες να γίνονται εκταφές σε ιστορικά πρόσωπα. Έγινε στη Χιλή με τον Αλιέντε, έγινε και στη Βολιβία με τον Μπολιβάρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ξέθαψαν τον Σιμόν Μπολίβαρ για να δουν αν δολοφονήθηκε

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε