Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του Γιούνκερ;

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Ο Σόιμπλε θέλει σαν τρελός να γίνει πρόεδρος του Eurogroup. Αλλά η Γαλλία δε θέλει ούτε να το σκέφτεται. Και προτείνει τον δικό της υπουργό για αντί-Γιούνκερ. Στη… λίστα και ο Φινλανδός πρωθυπουργός.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει… πετάξει τη σκούφια του να γίνει πρόεδρος του Eurogroup από την πρώτη στιγμή που ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον περασμένο Ιούνιο, είχε ξεκαθαρίσει ότι θα παραιτηθεί. Τότε, ο Φρανσουά Ολάντ του χάλασε τα σχέδια, πείθοντας τον Γιούνκερ να μείνει τουλάχιστον ακόμη έξι μήνες στο τιμόνι του Συμβουλίου.

Τώρα, όμως, ο Γιούνκερ δε μπορεί να περιμένει. Και τη Δευτέρα ξεκαθάρισε στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ότι καλά θα κάνουν να βρουν τον αντικαταστάτη του. Γιατί στο τέλος του χρόνου, άντε στις αρχές του 2013, φεύγει.
Σύμφωνα μάλιστα με τον Πιέρ Μοσκοβισί, αρνήθηκε να μείνει στη θέση του (που κατέχει από το 2005) μετά τον Ιανουάριο.

Και άρχισε το γαϊτανάκι για το ποιος θα είναι ο αντί-Γιούνκερ. Για την ώρα, το όνομα του Σόιμπλε απουσιάζει. Αλλά υπάρχει στη λίστα, μαζί με εκείνο του Μοσκοβισί, και το όνομα του Γιούρκι Κατάινεν, πρωθυπουργού της Φινλανδίας και στενού συμμάχου της Γερμανίας σε όλες τις αποφάσεις…

«Τη δουλειά πρέπει να αναλάβει κάποιος με όραμα και ηγετικές ικανότητες», είπε ο Μοσκοβισί. Και πρόσθεσε: «Η επιλογή θα είναι μια λεπτή υπόθεση. Κανείς δεν μπορεί να μιμηθεί το μοναδικό ταλέντο του Γιούνκερ. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τον αντικαταστάτη του».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σίγουρος για την επιτυχία της επαναγοράς ο Γιούνκερ… δήλωσε ότι παραιτείται

”Είναι εύκολες οι περικοπές σε βάρος των φτωχών”

O oργισμένος διάλογος Γιουνκέρ Λανγκάρντ για το αστρονομικό ελληνικό χρέος

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε