Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

“Πόλεμο προπαγάνδας από τον Μεντβέντεφ” λέει ο Αχμαντινετζάντ

REUTERS
Ο πρόεδρος Αχμαντινετζάντ κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο Μεντβέντεφ ότι λαμβάνει μέρος σε έναν “πόλεμο προπαγάνδας” που διεξάγουν οι ΗΠΑ κατά της χώρας του.
Ο πρόεδρος Αχμαντινετζάντ κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο Μεντβέντεφ ότι λαμβάνει μέρος σε έναν “πόλεμο προπαγάνδας” που διεξάγουν οι ΗΠΑ κατά της χώρας του.
 
Ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ κάλεσε το Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβιέντεφ να απόσχει από τη “συνομωσία” των Ηνωμένων Εθνών κατά της Τεχεράνης, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο ISNA.
 
“Οι εχθροί μας έχουν αρχίσει ένα νέο πόλεμο προπαγάνδας εναντίον του Ιράν, που γράφεται και διευθύνεται από τις ΗΠΑ και στο οποίο πρωταγωνίστησε ο Ρώσος πρόεδρος”, είπε ο Αχμαντινετζάντ στην τελετή λήξης ενός φεστιβάλ νεολαιίστικων οργανώσεων στην Τεχεράνη.
 
“Τα δύο έθνη του Ιράν και της Ρωσίας έχουν φιλικές σχέσεις και ελπίζουμε ότι αυτή η φιλία θα συνεχιστεί αλλά το ερώτημα είναι γιατί ο Ρώσος πρόεδρος αναμιγνύεται σε αυτό το Αμερικάνικο παιγνίδι και διακινδυνεύει τα συμφέροντα [της χώρας] του”, συνέχισε.
 
Αναφερόταν στη συνάντηση του Μεντβιέντεφ με πρεσβευτές την 12η Ιουλίου στην Μόσχα–στην διάρκεια της οποίας ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται να είπε ότι το Ιράν πλησιάζει στην απόκτηση της δυνατότητας να αναπτύξει πυρηνικό οπλοστάσιο εάν το θέλει.
 
“Τα σχόλια του Ρώσου προέδρου σε εκείνη τη συνάντηση με τους πρεσβευτές δεν έχουν καμιά νομική αξία”, είπε ο Αχμαντινετζάντ.
 
Η Ρωσία, μαζί με τις ΗΠΑ και άλλες Δυτικές κυβερνήσεις, συμφώνησαν τον περασμένο μήνα στην επιβολή ακόμη ενός–του τέταρτου–γύρου κυρώσεων στο Ιράν με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων εάν η Τεχεράνη αψηφήσει την έκκληση να σταματήσει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου.
 
Η κυβέρνηση του Ιράν ανέμενε ότι ως στρατηγικός της πολιτικός σύμμαχος και εμπορικός της εταίρος, η Ρωσία θα έθετε βέτο στην συγκεκριμένη απόφαση του ΣΑ/ΟΗΕ.
 
Ο Αχμαντινετζάντ είπε ακόμη πως η “νέα συνομωσία” προβλέπει επίθεση σε δύο χώρες της Μέσης Ανατολής, που είναι “φίλες του Ιράν”, με τη συμβολή του Ισραήλ. Δεν έδωσε λεπτομέρειες, αλλά εκτίμησε ότι στόχος του σχεδίου είναι να σπάσει το ηθικό του Ιράν και πρόσθεσε ότι υπάρχουν δυνάμεις και εντός της χώρας του που συμμετέχουν στη “συνομωσία”–πιθανότατα αναφερόμενος στις δυνάμεις εκείνες της αντιπολίτευσης που τον κατηγορούν για υφαρπαγή, με νοθεία, των προεδρικών εκλογών της προηγουμένης χρονιάς.
 
“Οι προσπάθειές τους θα αποτύχουν, το Ιρανικό έθνος θα συντρίψει εκατοντάδες τέτοιες συνομωσίες. Οι παγκόσμιες δυνάμεις νομίζουν ότι το σχέδιο είναι απόρρητο αλλά το σενάριο που προβλέπει είναι ήδη στα χέρια μας και θα αποκαλύψουμε περισσότερες λεπτομέρειες αυτού του προπαγανδιστικού σχεδίου εν καιρώ”.
 
Ο Αχμαντινετζάντ είχε εξαπολύσει την πρώτη του φραστική επίθεση εναντίον του Μεντβιέντεφ τον Μάιο, προειδοποιώντας τον να μην υποστηρίξει την επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν μετά τη σχετική πρωτοβουλία–τις οποίες πάντως η Μόσχα υιοθέτησε.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε