Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

«Πόλεμος» για το… νερό με έναν νεκρό στο Περού

ΦΩΤΟ REUTERS

Ένας νεκρός και 18 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός των σφοδρών συγκρούσεων που σημειώθηκαν στο Περού, με αφορμή ένα έργο άρδευσης.

Αστυνομία και οργισμένοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν στην πόλη Επινάρ, περίπου 650 χιλιόμετρα νότια της Λίμα. Οι διαδηλωτές ισχυρίζονται ότι το έργο άρδευσης Μάχες -Σιγουας ΙΙ θα αφήσει την πόλη χωρίς νερό. Το έργο προβλέπει την κατασκευή ενός φράγματος και ενός συστήματος ικανού να αρδεύσει περίπου 380.000 στρέμματα αγροτικής γης στην περιοχή της Αρεκίπα.

Η κυβέρνηση του Περού έχει ενθαρρύνει την ανάπτυξη μιας γεωργίας με εξαγωγικό προσανατολισμό έτσι ώστε να διαφοροποιηθεί η οικονομία που εξαρτάται από την εκμετάλλευση των ορυχείων και προβλέπει ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 7%

Όμως δεκάδες συγκρούσεις για τις φυσικές πηγές έχουν επιβαρύνει την πολιτική του προέδρου Αλαν Γκαρσία, ο οποίος αποδοκιμάζεται από περίπου το 60% του πληθυσμού. Τον προηγούμενο μήνα δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις στη ζούγκλα του Αμαζονίου, όπου οι ιθαγενείς αντιτίθενται στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου.

Το νερό είναι εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα στο Περού καθώς η έρημος καλύπτει την ακτή του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και οι παγετώνες των Άνδεων λιώνουν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Οι κάτοικοι του Εσπινάρ είναι αναστατωμένοι καθώς η κρατική υπηρεσία επενδύσεων παραχώρησε το έργο σε μια ιδιωτική κοινοπραξία χωρίς να λάβει υπόψη τις ανησυχίες τους.

Όμως η κυβέρνηση από την πλευρά της δηλώνει ότι κατανοεί τις ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής αλλά το έργο θα δημιουργήσει 150-200.000 θέσεις εργασίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε