Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

“Πόλεμος” για τον Δαβίδ του Μιχαήλ ‘Αγγελου

Το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού και ο Δήμος της Φλωρεντίας διεκδικούν το αριστούργημα και τα … λεφτά.

Αντικείμενο διαμάχης μεταξύ του δήμου της Φλωρεντίας και του υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλίας έχει γίνει ο Δαβίδ, το περίφημο άγαλμα του Μιχαήλ Αγγέλου αλλά και τα οκτώ εκατομμύρια ευρώ που καταβάλουν κάθε χρόνο οι τουρίστες για να το θαυμάσουν.

 “Ο Δαβίδ του Μιχαήλ Αγγέλου ανήκει στο δήμο της Φλωρεντίας. Από νομικής πλευράς δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, το μαρτυρούν όλα τα έγγραφα”, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Ματέο Ρένζι, που ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα.
Σύμφωνα με το δήμαρχο, η ιδιοκτησία του αριστουργήματος παραχωρήθηκε στην πόλη το 1871, ως αποζημίωση, όταν πρωτεύουσα της ενωμένης Ιταλίας, αντί της Φλωρεντίας (που ήταν προσωρινή πρωτεύουσα), ανακηρύχθηκε η Ρώμη.

Ο υπουργός Πολιτισμού Σάντρο Μπόντι χαρακτήρισε τη διαμάχη “παράλογη και άκαιρη” τονίζοντας ότι “ο Δαβίδ είναι το σύμβολο της πολιτισμικής ενότητας της Φλωρεντίας και της Ιταλίας”. “Το ζήτημα της ιδιοκτησίας του έργου, που ήγειρε ως προπαγάνδα ο δήμαρχος της Φλωρεντίας, είναι ασήμαντο. Συμφωνώ με όσους προτείνουν να ρυθμιστεί το πρόβλημα στο πλαίσιο μιας κοινή διαχείρισης”, σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο υπουργός.

Το άγαλμα φιλοτεχνήθηκε από μάρμαρο Καρράρας μεταξύ 1501-4 και έχει ύψος 4,34 μέτρα. Ο Μιχαήλ Άγγελος απεικόνισε τον Δαβίδ με τη σφεντόνα στο χέρι, λίγο πριν από τον αγώνα του με τον Γολιάθ. Αρχικά βρισκόταν μπροστά από το Παλάτσο Βέκιο αλλά από το 1873 το αυθεντικό στεγάζεται στην Πινακοθήκη της Ακαδημίας της Φλωρεντίας για να προστατευτεί από τη ρύπανση και τις κακές καιρικές συνθήκες.

   

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε