Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Πόλεμος μέχρις εσχάτων: Οι οίκοι καίνε το ευρώ

Πόλεμος μέχρις εσχάτων: Οι οίκοι καίνε το ευρώ
– Η συνταγή πειθαρχίας της Μέρκελ δεν έπεισε τις αγορές
– Διπλό χτύπημα στο Βέλγιο που υποβαθμίστηκε ραγδαία από Moody’s και απειλείται από FItch
– H Fitch επιβεβαιώνει την αξιολόγηση των 3 AAA της Γαλλίας όμως αναθεωρεί το οutlook σε αρνητικό
– Κάτω από το 1,30 και πάλι το ευρώ, μετά τις προειδοποιήσεις της Fitch

Μέχρις εσχάτων ο πόλεμος που άνοιξαν οι οίκοι στην Ευρωζώνη, ενώ η ηγεσία της αποδεικνύεται ανίκανη να την υπερασπιστεί. Fitch και Μoody’s δυσχεραίνουν κι άλλο τις δυνατότητες χωρών του ευρώ να σταθούν στα πόδια τους.

Διπλό χτύπημα δέχτηκε το Βέλγιο. Υποβαθμίστηκε κατά δύο μονάδες από τον Moody’s και ελαβε προειδοποίηση από Fitch. Πιο κοντά στην υποβάθμιση η Γαλλία. Απειλούνται με υποβάθμιση ακόμη πέντε χώρες της Ευρωζώνης – μεταξύ τους οι αδύναμοι κρίκοι, Ισπανία και Ιταλία.

Βαρύ πλήγμα στο Βέλγιο

Ο οίκος Moody’s μείωσε την βαθμίδα στην οποία τοποθετεί το αξιόχρεο του Βελγίου σε “Aa3” – από “Aa1”– κάνοντας ταυτόχρονα λόγο περί αρνητικής προοπτικής, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί υποβαθμίσει εκ νέου τη χώρα.

Ο οίκος επικαλέστηκε, για να αιτιολογήσει την υποβάθμιση, την επιδείνωση των συνθηκών αναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους των κρατών-μελών της ευρωζώνης, καθώς και τους “νέους κινδύνους” που απορρέουν από το δημοσιονομικό κόστος που ενδέχεται να έχει η “διάσωση” τραπεζών, περιλαμβανομένης της Dexia.

Έκανε λόγο για τους “αυξανόμενους μεσοπρόθεσμους κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη” (του Βελγίου) λόγω της συνεχιζόμενης απομόχλευσης στην Ευρωζώνη.

Η κατάσταση όσον αφορά τους οικονομικούς κινδύνους που συνδέονται με το κρατικό χρέος των χωρών-μελών της ευρωζώνης είναι “απίθανο να αντιστραφεί στο εγγύς μέλλον“, ανέφερε ο οίκος σε ανακοίνωσή του.

Προειδοποίηση σε έξι χώρες

Νωρίτερα ο οίκος Fitch ανακοινώνει ότι θέτει υπό παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση έξι χώρες της Ευρωζώνης.

 
Βέλγιο, Κύπρος, Ισπανία, Ιταλία, Ιρλανδία και Σλοβενία μπήκαν στο στόχαστρο. Όπως αναφέρει στη σχετική της ανακοίνωση, η σχετική αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του Ιανουαρίου, επισημαίνοντας πως σε περίπτωση υποβάθμισης, αυτή θα είναι είτε μίας είτε δύο μονάδων.
 
Σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα της τελευταίας συνόδου κορυφής της ΕΕ, το κρίνει ανέφτικτο «από τεχνικής και από πολιτικής άποψης».

Υπό επιτήρηση και η Γαλλία

Λίγο αργότερα ο οίκος Fitch υποβάθμισε, σε “αρνητική” (από “σταθερή” που ήταν έως τώρα) τη αξιολόγηση που κάνει για την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας, διευκρινίζοντας πάντως ότι την ίδια την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας συνεχίζει να την βαθμολογεί στην καλύτερη βαθμίδα, την “ΑΑΑ“.

“Η αρνητική προοπτική”, όσον αφορά την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας, σημαίνει ότι η σημερινή μας βαθμολόγηση γιαυτήν (ΑΑΑ) υπάρχει η πιθανότητα – ελαφρά άνω του 50% – μέσα στα δύο ερχόμενα έτη να μειωθεί”, αναφέρεται στο σημερινό ανακοινωθέν του Fitch.

Σημειώνεται ότι αν υποβαθμιστεί η Γαλλία θα “κοπούν τα πόδια” του νέου Μηχανισμού διάσωσης, που επίσης δεν θα μπορεί να δανειστεί με καλό επιτόκιο.

Η αντίδραση της γαλλικής κυβέρνησης

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαρουέν, τόνισε ότι η γαλλική κυβέρνηση “λαμβάνει υπόψη της” αυτήν την απόφαση, υπογράμμισε όμως συγχρόνως ότι “η κυβέρνηση Φιγιόν θα πατάξει τα ελλείμματα”.

“Θα αναπτύξουμε δράσεις στην υπηρεσία της οικονομικής ανάπτυξης, του ανταγωνισμού της γαλλικής οικονομίας, της πλήρους απασχόλησης, της μείωσης των δημοσίων ελλειμμάτων”, αναφέρεται στο ανακοινωθέν του κ. Μπαρουέν.

 
Χθες το πρωί όμως ο οίκος Fitch υποβάθμισε 6 από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου. Διαβάστε την είδηση εδώ
 
Ούτε μια, ούτε δυο αλλά 10 ισπανικές τράπεζες υποβάθμισε χθες η Standard & Poor’s, διατηρώντας τις υπό παρακολούθηση για ενδεχόμενη νέα υποβάθμιση, εν όψει της εξέτασης της αξιολόγησης της ισπανικής οικονομίας. Διαβάστε την σχετική είδηση εδώ.
 
”Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει κίνδυνο οικονομικής ύφεσης, αύξησης του προστατευτισμού, απομόνωσης. Ό,τι έγινε δηλαδή τη δεκαετία του 1930” υποστήριξε σε ομιλία της η Κριστίν Λαγκάρντ στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Καμία χώρα δεν είναι στο απυρόβλητο υποστήριξε η Λαγκάρντ, αφήνοντας τους αναλυτές να αναρωτιούνται εαν οι σπόντες είχαν γερμανικό στόχο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε