Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

«Πόλεμος» στη Νάπολη για τα σκουπίδια – Σε 10 μέρες υποσχέθηκε λύση ο Μπερλουσκόνι

ΦΩΤΟ REUTERS

Διαδηλώσεις, συλλήψεις, επεισόδια, τραυματισμοί, βανδαλισμοί. Ο «πόλεμος» κατά της δημιουργίας δεύτερης χωματερής στην ευρύτερη περιοχή της Νάπολης λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στους κατοίκους που αντιδρούν στο άνοιγμα μιας ακόμη χωματερής στο προάστιο Τερζίνιο και τις δυνάμεις της αστυνομίας είναι πια συνεχές φαινόμενο. Οι συμπλοκές γίνονται πια και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το βράδυ της Πέμπτης προς την Παρασκευή, μάλιστα, οι αστυνομικοί ήρθαν αντιμέτωποι με περίπου 2.000 διαδηλωτές και δέχτηκαν «βροχή» από πέτρες, μάρμαρα, κροτίδες.

Οι διαμαρτυρόμενοι επιστράτευσαν ακόμη κορμούς δέντρων για να μην επιτραπεί η πρόσβαση στη χωματερή πέντε απορριμματοφόρα πυρπολήθηκαν, δημοσιογράφοι που καλύπτουν το ρεπορτάζ τραυματίσθηκαν, ενώ ομάδα διαδηλωτών προχώρησε σε ρίψη μολότοφ.

Αρχικά, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων, προκαλώντας πανικό στους διαδηλωτές και αποπνικτική ατμόσφαιρα στην πόλη, σε συνδυασμό και την μυρωδιά τω σκουπιδιών, που συσσωρεύονται στους δρόμους του Τερζίνιο.

Ο δεύτερος χώρος ταφής απορριμμάτων του Τερτσίνιο, στα σχέδια της κυβέρνησης, έγινε για να «απορροφήσει» μέρος των σκουπιδιών που παράγει η Νάπολη, η συλλογή και καταστροφή των οποίων αποτελεί χρόνιο πρόβλημα του ιταλικού Νότου. Ο νέος χώρος ταφής απορριμμάτων πρόκειται να γίνει μερικές εκατοντάδες μέτρα από την κατοικημένη περιοχή.

Η κρίση στη Νάπολη έχει φτάσει, φυσικά και στη Ρώμη. Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε που οι κάτοικοι της μεγαλούπολης του νότου αντιδρούν για τη χωματερή. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεσμεύτηκε, μετά το τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ότι σε 10 μέρες θα έχει λύσει το πρόβλημα και μετά θα επισκεφθεί και την περιοχή.

«Οι λύσεις που εντόπισε η κυβέρνηση είναι εύστοχες και αποδοτικές. Παράλληλα, πρόκειται να διατεθούν 14 εκατ. ευρώ για έργα προστασίας του περιβάλλοντος του Τερτσίνιο και για να σταματήσει η δυσοσμία που ανησυχεί τους κατοίκους», δήλωσε ο «καβαλιέρε»

Σύμφωνα με τον Τύπο, η μαφία της Νάπολης, η Καμόρα, προσπαθεί να ελέγξει την όποια εξέλιξη και να συνεχίσει να αποκομίζει τεράστια οφέλη από την «αγορά» των σκουπιδιών.

Από σήμερα, τέλος, ο υπεύθυνος της ιταλικής προστασίας, Γκουίντο Μπδερτολάζο, μεταφέρεται από τη Ρώμη στην Νάπολη, σε μια προσπάθεια να συμβάλλει στη μείωση της έντασης στο Τερτσίνιο, αλλά και περιορισμού του όγκου των απορριμμάτων, που ξανάρχισαν να συσσωρεύονται στους δρόμους της μεγαλούπολης του ιταλικού Νότου, της Νάπολης.

Διαβάστε επίσης
Η Νάπολη στις… φλόγες για μια χωματερή

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε