Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Πολιτική αστάθεια στην Βρετανία – Πρόταση Κάμερον για συνεργασία στους Φιλελευθέρους

Πολιτική αστάθεια στην Βρετανία – Πρόταση Κάμερον για συνεργασία στους Φιλελευθέρους

Τα τελικά αποτελέσματα  έδειξαν ότι κανένα κόμμα δεν θα εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη βρετανική βουλή. Ο Μπράουν έτοιμος να διαπραγματευτεί με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Τα αποτελέσματα δεν είναι και τόσο ευχάριστα για μια χώρα που είναι από τις μεγαλύτερες στην ΕΕ. Αν και δεν βρίσκεται στην ζώνη του ευρώ η πολιτική αστάθεια που δημιουργείται για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια ίσως προκαλέσει αλυσιδωτά προβλήματα σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Η οικονομία της Βρετανίας βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και πρόσφατα ο Γκόρντον Μπράουν είχε δηλώσει πως οποιος και να εκλεγεί πρωθυπουργός θα πρέπει να προχωρήσει σε δραστικά μέτρα. Ανάμεσα σε αυτά είναι και η μείωση των μισθών στο δημόσιο. Η χώρα όμως έχει να αντιμετωπίσει και άλλα πολλά. Ένα από αυτά είναι και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2012 που θα γίνουν στο Λονδίνο. Το κόστος είναι μεγάλο και αυτό σημαίνει ότι θα επιβαρύνει ακόμη πιο πολύ την οικονομική κατάσταση της χώρας. 

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της πολιτικής αστάθειας είναι και η ισοτιμία ευρώ δολλαρίου που βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 μηνών. 

Ο Ντέιβιντ Κάμερον είχε συνομιλία τηλεφωνική με τον ηγέτη των Φιλελευθέρων στον οποίο ουσιαστικά ζήτησε συνεργασία, ενώ και ο Γκόρντον Μπράουν δήλωσε έτοιμος για διαπραγματεύσεις, προκειμένου να προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ δήλωσε υπέρ ενός δημοψηφίσματος για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.


 

Όπως ανέφεραν πηγές του Εργατικού Κόμματος, ο πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν είναι πιθανό να προσπαθήσει να συγκροτήσει κυβέρνηση συνεργασίας με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες σε περίπτωση που οι συντηρητικοί δεν εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία.

Πάντως το επικρατέστερο σενάριο είναι να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ των Συντηρητικών και των Φιλελεύθερων και όχι Εργατικών – Φιλελεύθερων αφού είναι μεγάλες οι διαφορές μεταξύ Μπράουν και Κλέγκ.    Ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν δήλωσε σήμερα ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στα κόμματα της αντιπολίτευσης, τους Συντηρητικούς και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, να συνομιλήσουν για την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού. 

Άλλωστε και ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ δήλωσε ότι επιμένει στην άποψη ότι το κόμμα που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους και τις περισσότερες έδρες (δηλαδή το Συντηρητικό Κόμμα) πρέπει να επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση, για λόγους εθνικού συμφέροντος.

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων ανήλθε σε 65,1% , ενώ στις τελευταίες γενικές εκλογές του 2005 είχε ανέλθει σε 61,4%. Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα έχουν καταληφθεί οι 649 από τις 650 έδρες της Βουλής των Κοινοτήτων, καθώς η εκλογική διαδικασία στην περιοχή Θέρσκ και Μάλτον, στη βορειοανατολική Αγγλία, θα διεξαχθεί στις 27 Μαΐου επειδή απεβίωσε ένας από τους υποψηφίους. 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε