Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Πολιτική κρίση λόγω… Ελλάδας στη Σλοβακία – «Προκηρύξτε εκλογές, να ψηφίσουμε το EFSF»

Η καταψήφιση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου από το κοινοβούλιο της Σλοβακίας μάλλον δεν ήταν έκπληξη. Η ενίσχυση του EFSF θα περάσει από την αντιπολίτευση, αρκεί οι όροι της να γίνουν δεκτοί…

Το αντιπολιτευόμενο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Smer-SD της Σλοβακίας διεμήνυσε ότι θα υποστηρίξει την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με αντάλλαγμα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Ο τετρακομματικός κυβερνητικός συνασπισμός της πρωθυπουργού Ιβέτα Ραντιτσόβα κατέρρευσε το βράδυ της Τρίτης μετά την απόρριψη της διεύρυνσης του ΕΤΧΣ από το σλοβακικό κοινοβούλιο, η οποία είχε συνδεθεί με ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Αν ο όρος του Smer γίνει δεκτός, «η ψηφοφορία μπορεί να γίνει αυτήν την εβδομάδα», δήλωσε ο το μέλος του κόμματος, Γιαν Ποτσιάτεκ, πρώην υπουργός Οικονομικών.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του Smer, πρώην πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο, δήλωσε –μετά την ψηφοφορία της Τρίτης- ότι εναπόκειται στα τέσσερα κόμματα του κυβερνώντος συνασπισμού που κατέρρευσε να το προσεγγίσουν με προτάσεις για το πώς θα επικυρωθεί η διεύρυνση του ΕΤΧΣ.

Η Σλοβακία πρέπει να δεσμευτεί στη διεύρυνση και την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του ΕΤΧΣ, σημείωσε επίσης ο ίδιος, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει σχετικά με το περιεχόμενο ή το πότε αναμένει να του γίνουν οι προτάσεις αυτές.

Η Ιβέτα Ραντιτσόβα ζήτησε ήδη από τους συνεργάτες της να ανάψουν το “πράσινο φως” για να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με το αριστερό αντιπολιτευόμενο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, για να βρεθεί τρόπος να γίνει τελικά αποδεκτή η διεύρυνση του EFSP.

H εξέλιξη στη Σλοβακία κάθε άλλο παρά άρεσε στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, με κοινή τους ανακοίνωση, κάλεσαν τη Μπρατισλάβα να εγκρίνει σύντομα την ευρωπαϊκή συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

Στην ανακοίνωση τονίζουν τη βεβαιότητά τους ότι οι αρχές της Σλοβακίας έχουν πλήρη συνείδηση της σημασίας που έχει ο ευρωμηχανισμός για τη σταθερότητα της ευρωζώνης και σημειώνουν ότι θα πρέπει να υπάρξει βραχυπρόθεσμα μια “επόμενη ευκαιρία” για την έγκριση των ευρωπαϊκών αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, από τη Σλοβακία.

“Καλούμε όλα τα κόμματα του σλοβακικού κοινοβουλίου να υπερβούν τους βραχυπρόθεσμους πολιτικούς υπολογισμούς και να χρησιμοποιήσουν την επόμενη ευκαιρία για να υιοθετήσουν γρήγορα μια νέα συμφωνία”, γράφουν Ρομπάι και Μπαρόζο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στον αέρα η βοήθεια στην Ελλάδα – Η Σλοβακία είπε όχι στο νέο ΕΤΧΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε