Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Πολιτικός πολιτισμός… made in Japan – Απίστευτο ξύλο στη Βουλή! – Βίντεο και φωτογραφίες

ΦΩΤΟ reuters
ΦΩΤΟ reuters

Γερουσιαστές στο κοινοβούλιο της Ιαπωνίας ήρθαν σήμερα στα χέρια, πριν από την ψήφιση νέων νόμων για την ασφάλεια και την άμυνα που επιτρέπουν στις ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις την αποστολή στρατιωτών στο εξωτερικό για να βοηθήσουν συμμαχική χώρα που πολεμά, για πρώτη φορά μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, ύστερα από 70 χρόνια. 

Τα επίμαχα νομοσχέδια ψηφίστηκαν από επιτροπή της άνω βουλής του κοινοβουλίου. Μέλη της επιτροπής ενέκριναν ένα πακέτο νομοσχεδίων για την ασφάλεια που επιτρέπει στην Ιαπωνία να ασκεί το δικαίωμά της στη συλλογική αυτοάμυνα, μετέδωσε το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ. Οι νέοι νόμοι καταργούν το Άρθρο 9 του ιαπωνικού συντάγματος που απαγορεύει τη χρήση στρατιωτικής βίας στη διευθέτηση των διεθνών αντιπαραθέσεων.


Το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε ζήτησε την ψήφισή τους μαζί με τον κυβερνητικό του εταίρο, το κόμμα Κομέιτο, παρά τις προσπάθειες αντιπολιτευόμενων βουλευτών να σταματήσουν την ψηφοφορία επί τουλάχιστον 15 ώρες.

Σύμφωνα με το ΝΗΚ, μια πλειοψηφία βουλευτών εγκρίνει τα νομοσχέδια αυτά, ανοίγοντας στο εξής τον δρόμο για την ψήφισή τους από την ολομέλεια της Γερουσίας, μια διαδικασία που θα επικυρώσει τους νόμους και που αναμένεται να διεξαχθεί μέσα στις προσεχείς ώρες ή ημέρες, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις.

Σήμερα δύο φορές ενώπιον του πρωθυπουργού Αμπε, που παρακολουθούσε ατάραχος, μέλη της αντιπολίτευσης και του κυβερνητικού συνασπισμού περικύκλωσαν τον πρόεδρο της ειδικής επιτροπής, άρχισαν να σπρώχνονται άγρια και πιάστηκαν στα χέρια.

Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Τετσούρο Φουκουγιάμα στη συνέχεια σε πύρινη ομιλία του εξήγησε γιατί το κόμμα του είχε καταθέσει πρόταση για να αποτρέψει την ψήφιση αυτής της επανερμηνείας του ειρηνιστικού Συντάγματος της Ιαπωνίας. “Το κυβερνών κόμμα ακούει τη φωνή της κοινής γνώμης; Μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε, γιατί έχετε την πλειοψηφία. Έτσι πράγματι νομίζετε;” δήλωσε με δάκρυα στα μάτια.

Η ένταση αυξανόταν καθώς η ώρα περνούσε και η ψήφιση των νόμων της επιτροπής αναβλήθηκε επανειλημμένα, με τους βουλευτές να μπλοκάρουν τις πόρτες και να συνωστίζονται στους διαδρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, 13 συλλήψεις έγιναν χθες βράδυ “για παρεμπόδιση του έργου της αστυνομίας” κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην οποία μετείχαν περίπου 13.000 πολίτες μπροστά στο κοινοβούλιο.

Τις τελευταίες εβδομάδες, χιλιάδες Ιάπωνες διαδήλωναν στους δρόμους σχεδόν καθημερινά, σε μια χώρα όπου οι διαδηλώσεις είναι σπάνιες.

Αν και το ισχύον Σύνταγμα –που δεν επιτρέπει στους ιάπωνες στρατιώτες να λαμβάνουν μέρος σε μάχες πέρα από αυτές για την αυτοάμυνα– επιβλήθηκε από τον αμερικανό κατακτητή, πολλοί Ιάπωνες είναι προσηλωμένοι σε αυτό και εκτιμούν ότι οποιαδήποτε αλλαγή θα υπονομεύσει τον ειρηνιστικό χαρακτήρα της χώρας τους. Φοβούνται μήπως η Ιαπωνία συρθεί σε διεθνείς συγκρούσεις που μαίνονται μακριά στο πλευρό των Αμερικανών.

Όμως, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Άμπε –η κυβέρνηση του οποίου εισηγήθηκε τα νομοσχέδια στο κοινοβούλιο τον Μάιο και ο ίδιος κατηγορήθηκε ότι τα χρησιμοποιεί ως πρόσχημα για να εμπλέξει στρατιωτικά την Ιαπωνία σε διεθνείς συγκρούσεις– μια εξέλιξη της νομοθεσίας είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων απειλών από την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε