Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΟΑΕΔ· ΤΡΑΜΠ· ΙΤΑΛΙΑ Bροχή 6 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Πολλές οι χώρες στην "ουρά" της Ε.Ε.

Πολλές οι χώρες στην `ουρά` της Ε.Ε.
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 01.02.2010 | 17:13
Πρώτη δημοσίευση: 01.02.2010 | 17:13

Οι περισσότερες χώρες που κρούουν την πύλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης αντιμετωπίζουν μακρόχρονη ορθοστασία στην "ουρά", πιστεύουν αναλυτές.

Οι περισσότερες χώρες που ελπίζουν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει μάλλον να περιμένουν για πολύ στην "ουρά", καθώς οι Βρυξέλλες επικεντρώνονται τώρα περισότερο στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις και τα οικονομικά προβλήματα, ενώ η λεγόμενη "κόπωση της διεύρυνσης" έχει απλωθεί στις τέσσερις γωνιές της ΕΕ.

Ο Τσέχος Στέφεν Φούλε, ο οποίος αναμένεται να είναι ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος από την άλλη εβδομάδα, δηλώνει πως η ΕΕ μπορεί κάλλιστα να διευρυνθεί στη διάρκεια της επόμενης πενταετίας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βεβαιώνει πως η διεύρυνση θα συνεχισθεί.

Πολιτικοί αναλυτές όμως επισημαίνουν πως το πιθανότερο είναι η διεύρυνση να σημειώσει ανάσχεση λόγω των εσωτερικών διαφωνιών, των διμερών διενέξεων μεταξύ ορισμένων επίδοξων μελών αλλά και της απόφασης της ΕΕ να επικεντρωθεί κυρίως στην οικονομία και στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει η Συνθήκη της Λισαβόνας. 

Μεταξύ των χωρών που κρούουν τη θύρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι η Τουρκία, η Ισλανδία, η Αλβανία και όλες οι δημοκρατίες της πρώην Γιουγκοσλαβίας εκτός από τη Σλοβενία η οποία προσχώρησε το 2004. Η Ισλανδία και η Κροατία ελπίζουν να ενταχθούν το 2012.

Ορισμένοι ηγέτες χωρών μελών της ΕΕ δείχνουν μάλλον απροθυμία απέναντι στην προοπτική της διεύρυνσης ενόσω διαρκεί η διαδικασία θεσμικής μεταρρύθμισης βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου. 

Παράλληλα σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν ότι οι πολίτες της ΕΕ ανησυχούν για το κόστος που συνεπάγεται η ένταξη νέων, φτωχότερων χωρών της νότιας Ευρώπης, μία στιγμή που καταβάλλονται προσπάθειες αντιμετώπισης της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.


   


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
  1. Βρυξέλλες: Έφοδοι σε σπίτια και προσαγωγές για την τρομοκρατία [pics] Βρυξέλλες: Έφοδοι σε σπίτια και προσαγωγές για την τρομοκρατία [pics]
  2. Δύο νέες συλλήψεις υπόπτων για τις επιθέσεις σε Παρίσι και Βρυξέλλες Δύο νέες συλλήψεις υπόπτων για τις επιθέσεις σε Παρίσι και Βρυξέλλες
  3. Δήλωσαν όλοι μαζί άρρωστοι, διαμαρτυρόμενοι για τις εξουθενωτικές βάρδιες! Δήλωσαν όλοι μαζί άρρωστοι, διαμαρτυρόμενοι για τις εξουθενωτικές βάρδιες!
  4. Έβαλαν την Αθήνα στη λίστα με τις μη ασφαλείς πρωτεύουσες! Έβαλαν την Αθήνα στη λίστα με τις μη ασφαλείς πρωτεύουσες!
  5. Συνάντηση Μητσοτάκη - Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες για Κυπριακό Συνάντηση Μητσοτάκη - Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες για Κυπριακό
  6. Σύνοδος Κορυφής - Τσίπρας: Τέρμα στις απειλές - Σεβασμός στην εθνική κυριαρχία! Σύνοδος Κορυφής - Τσίπρας: Τέρμα στις απειλές - Σεβασμός στην εθνική κυριαρχία!
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook