Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Πολωνία: Στα 67 και με νόμο το όριο συνταξιοδότησης

Πολωνία: Στα 67 και με νόμο το όριο συνταξιοδότησης

Παρά την έντονη αντίδραση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, η κάτω βουλή ενέκρινε την αύξηση του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση στα 67 έτη.

Το σχετικό νομοσχέδιο πρέπει να εγκριθεί κι από την άνω βουλή, στην οποία αναμένεται να περάσει, πριν να υπογραφεί από τον πρόεδρο και να γίνει νόμος του κράτους.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ είχε προειδοποιήσει περί κινδύνου “καταστροφής” σε περίπτωση που δεν εγκρινόταν η αύξηση του ορίου ηλικίας, απόφαση η οποία συναντά γενικευμένες αντιδράσεις στη χώρα αλλά ο επικεφαλής της κυβέρνησης θεωρεί αναγκαία για να εξασφαλιστεί ότι το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης θα παραμείνει βιώσιμο. Μελέτες προβλέπουν ότι δεδομένων των δημογραφικών τάσεων θα υπάρξει σημαντικό έλλειμμα εργατικού δυναμικού το 2040, όταν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού θα είναι πάνω από 50 ετών.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε στην κάτω βουλή με 268 ψήφους υπέρ και 185 κατά. Θα αυξήσει το όριο ηλικίας σταδιακά στα 67 έτη για τους άνδρες από 65 σήμερα και στα 67 από 60 για τις γυναίκες, ως το 2020 για τους άνδρες και ως το 2040 για τις γυναίκες.

Η ψηφοφορία διεξήχθη ενώ συνδικαλιστές διαδήλωναν έξω από τη βουλή της χώρας για τρίτη ημέρα, προσπαθώντας να αποκλείσουν το κτίριο. Έκαψαν πορτρέτα υπουργών, ενώ διαδηλωτές κρατούσαν ένα φέρετρο που συμβόλιζε τη χώρα. Ο ηγέτης της Αλληλεγγύης Πιοτρ Ντούντα αποπειράθηκε να μπει στη βουλή στην διάρκεια της ψηφοφορίας αλλά αυτό δεν του επιτράπηκε. Στελέχη της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για μια “μαύρη ημέρα για την πολωνική δημοκρατία”, ενώ ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ηγέτης του δεξιού κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης υποσχέθηκε ότι ο νόμος θα καταλήξει “στον κάδο απορριμμάτων” εάν κερδίσει ξανά την εξουσία.

Το νομοσχέδιο προβλέπει δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης για τις γυναίκες στα 62 εάν έχουν εργαστεί για 35 χρόνια και για τους άνδρες στα 65 εάν όμως έχουν εργαστεί τα 40.

Η συζήτηση για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος έχει μειώσει σημαντικά το ποσοστό δημοτικότητας του Τουσκ και του κυβερνητικού συνασπισμού, η συνοχή του οποίου πλέον αμφισβητείται.

Διαβάστε

Στους δρόμους και οι Πολωνοί για τις συντάξεις 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε