Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

“Ποντίκια” οι Ρεπουμπλικάνοι – Ψάχνουν τρόπο να εγκαταλείψουν τον Τραμπ!

“Ποντίκια” οι Ρεπουμπλικάνοι – Ψάχνουν τρόπο να εγκαταλείψουν τον Τραμπ!

Έκλεισαν τ’ αυτιά τους στις “φωνές”, πριν από το συνέδριο του περασμένου Ιουλίου, πως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ο κατάλληλος για να πάρει το χρίσμα για τις προεδρικές εκλογές. Και τώρα, μετά την έμμεση προτροπή “πυροβολήστε τη Χίλαρι”, οι Ρεπουμπλικάνοι ψάχνουν τρόπο να τον εγκαταλείψουν. Όπως τα ποντίκια το καράβι που βυθίζεται…

Όταν πριν λίγες μέρες σε ομιλία του στη Βόρεια Καρολίνα ο Ντόναλντ Τραμπ μιλούσε για το ενδεχόμενο η Χίλαρι Κλίντον, υποψήφια των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, να διαλέξει τους δικούς της υποψηφίους για το Ανώτατο Δικαστήριο ώστε να παλέψει κατά της οπλοκατοχής είπε «δεν θα υπάρχει κάτι να κάνετε τότε, υπάρχει βέβαια η δεύτερη Τροπολογία (σ.σ. του αμερικανικού συντάγματος για την οπλοκατοχή)» προφανώς και ήξερε τι ακριβώς έλεγε.

Όλοι, ακόμη και οι Ρεπουμπλικάνοι, το εξέλαβαν ως ευθεία απειλή προς την αντίπαλό του και πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ. Ως προτροπή στους υποστηρικτές του να… πυροβολήσουν τη Χίλαρι. Και φυσικά προκλήθηκε σάλος. Και ήταν τέτοιος, που φέρνει το Ρεπουμπλικανικό κόμμα με την πλάτη στον τοίχο, να ψάχνει τρόπο να απαλλαγεί από τον υποψήφιο που (κακά τα ψέμματα) το ίδιο επέλεξε.

Πέρα από την κοινή γνώμη, είναι και οι δημοσκοπήσεις που φέρνουν τους Ρεπουμπλικάνους σε δυσχερέστατη θέση, αντιμέτωπους με το ενδεχόμενο να χάσουν για τρίτη συνεχόμενη φορά τον Λευκό Οίκο. Σε δημοσκόπηση της εταιρίας Ipsos για το Reuters, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 1.162 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ποσοστό 44% τάσσεται υπέρ της αποχώρησης του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου από τον προεκλογικό αγώνα και τη διεκδίκηση του προεδρικού αξιώματος των ΗΠΑ.

Επίσης, οι δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε παναμερικανικό επίπεδο μέσα στην εβδομάδα δίνουν προβάδισμα μεγαλύτερο των επτά μονάδων στη Χίλαρι Κλίντον έναντι του προβαδίσματος των τριών μονάδων, που η ίδια είχε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας.

Βέβαια, το να εγκαταλείψουν οι Ρεπουμπλικάνοι τον Τραμπ δεν θα είναι εύκολο. Κάθε άλλο. Πολιτικοί αναλυτές τονίζουν ότι μία ενδεχόμενη αποχώρηση του Τραμπ από την προεκλογική εκστρατεία είναι δύσκολη, αν όχι ακατόρθωτη. “Είναι συνετή σκέψη να ελπίζει κανείς ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα προχωρήσουν στην αντικατάσταση ενός προεδρικού υποψηφίου, μετά το κεντρικό συνέδριο που έκαναν. Οι άνθρωποι ψάχνουν βελόνα στα άχυρα” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικάνος Ρον Μποντζίαν, ειδικός στη στρατηγική για προεκλογικές εκστρατείες.

Έτσι, το πιο πιθανό πολιτικό σενάριο είναι μία επανάληψη αυτού που έγινε στις προεδρικές εκλογές του 1996, όταν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα εγκατέλειψε τον προεδρικό υποψήφιο Μπομπ Ντολ, δίνοντας την προεκλογική πολιτική προσοχή και υποστήριξή του στη διεξαγωγή των εκλογών για το Κογκρέσο, που διεξάγονται μαζί με τις προεδρικές εκλογές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε