Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

«Πόρτα» του Ιράν στους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ

Αποτυχημένη και η δεύτερη αποστολή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας στο Ιράν.

Οι απεσταλμένοι της υπηρεσίας του ΟΗΕ καταγγέλλουν ότι το ιρανικό καθεστώς εμπόδισε τους επιθεωρητές από το να επισκεφτούν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην περιοχή του Παρχίν.

Σε ανακοίνωσή της, η υπηρεσία καταγγέλλει την άρνηση της Τεχεράνης να επιτρέψει την πρόσβαση σε αποστολή της ΙΑΕΑ στο πυρηνικό εργοστάσιο του Παρχίν, που βρίσκεται σε στρατιωτική βάση και τονίζει πως λυπάται για την έλλειψη συμφωνίας με το Ιράν μετά τις συνομιλίες για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα, για στρατιωτικούς σκοπούς όπως θεωρούν οι Δυτικοί ή αυστηρά για ειρηνικούς σκοπούς όπως ισχυρίζεται η Τεχεράνη.

Στην ανακοίνωση η ΙΑΕΑ δεν διευκρινίζει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της απέναντι στο Ιράν. Το θέμα θα συζητηθεί στο συμβούλιο κυβερνητών της στις 5 Μαρτίου.

Αποστολή υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΙΑΕΑ επισκέφτηκε το Ιράν στις 20 και 21 Φεβρουαρίου. Είχε προηγηθεί μια άλλη αποστολή σχεδόν ένα μήνα πριν. Επικεφαλής και των δύο αποστολών ήταν ο αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας και επικεφαλής των επιθεωρητών Χέρμαν Νάκερτς από το Βέλγιο.

Ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ Ιάπωνας Γιουκίγια Αμάνο εκφράζει στην ανακοίνωση την απογοήτευσή του: “Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι το Ιράν δεν δέχτηκε το αίτημά μας να επισκεφτούμε το Παρχίν. Από την πλευρά μας υπάρχει ένα πνεύμα εποικοδομητικής συνεργασίας, αλλά δεν καταλήξαμε σε συμφωνία”, υπογράμμισε.

Ο ιρανός πρεσβευτής στην ΙΑΕΑ Αλι Ασγκάρ Σολτανιέ, που συμμετείχε στις συνομιλίες στην Τεχεράνη, τόνισε πως “οι διαπραγματεύσεις με την ΙΑΕΑ θα συνεχιστούν στο μέλλον”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Financial Times: Ο πόλεμος με το Ιράν είναι πολύ κοντά – Σενάρια για επίθεση του Ισραήλ τον Απρίλιο

Το Ιράν απειλεί την Ελλάδα να της “κόψει” το πετρέλαιο

Αποκάλυψη NY Times: Ο πόλεμος στο Ιράν μοιάζει αναπόφευκτος

Το Ιράν ”κόβει” το πετρέλαιο σε Αγγλία και Γαλλία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε