Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

“Πόρτα” του Πεκίνου στην Μέρκελ – “Η Κίνα δεν σκοπεύει ούτε μπορεί να αγοράσει την Ευρώπη”

“Πόρτα” του Πεκίνου στην Μέρκελ – “Η Κίνα δεν σκοπεύει ούτε μπορεί να αγοράσει την Ευρώπη”

Δεν πρέπει να αισθάνθηκε και τόσο καλά η καγκελάριος Μέρκελ όταν άκουσε τα λόγια αυτά από τον πρωθυπουργό της Κίνας.

Η Κίνα δεν έχει ούτε την πρόθεση ούτε τις δυνατότητες να “αγοράσει την Ευρώπη”, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο στη διάρκεια οικονομικού φόρουμ στη νότια πόλη Καντόνα, στο οποίο μετείχε μαζί με τη γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ.

Υπογραμμίζοντας τη βούληση της χώρας του να βοηθήσει την Ευρώπη να ξεπεράσει την κρίση χρέους, ο Γουέν διευκρίνισε ότι “ορισμένοι πιστεύουν πως αυτό σημαίνει ότι η Κίνα θέλει να αγοράσει την Ευρώπη”. Αλλά “η Κίνα δεν έχει αυτή την πρόθεση ούτε και την δυνατότητα”, πρόσθεσε.

Ο Γουέν Τζιαμπάο είχε υπογραμμίσει χθες Πέμπτη στο Πεκίνο την “επιτακτική ανάγκη” για την Ευρώπη να ρυθμίσει την κρίση χρέους, επισημαίνοντας ότι η Κίνα εξετάζει μια “αυξημένη συνεισφορά” στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, το ταμείο μόνιμης διάσωσης που θα το διαδεχθεί τον Ιούλιο.

Η καγκελάριος Μέρκελ διαβεβαίωσε τους κινέζους οικοδεσπότες της για τη βιωσιμότητα του ευρώ και την ικανότητα της Ευρώπης να ξεπεράσει την κρίση αυτή, ενώ τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ζητώντας παράλληλα τη συνέχιση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Η Κίνα φέρεται να κατέχει κρατικά ομόλογα ευρωπαϊκών χωρών συνολικής αξίας τουλάχιστον 550 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με πληροφορίες εμπειρογνωμόνων που δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα.

Οι πρόεδροι – διευθύνοντες σύμβουλοι της Siemens Πέτερ Λόχερ, της Volkswagen Μάρτιν Βίντερκορν μετείχαν στο φόρουμ, όπως και ο πρόεδρος της κινεζικής εταιρίας υπολογιστών Lenovo Γιανγκ Γουανκίνγκ και ο διοικητής της China Development Bank Τσεν Γιουάν.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε