Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Πορτογαλία: Αναθεωρήθηκαν οι δημοσιονομικοί στόχοι

Πορτογαλία: Αναθεωρήθηκαν οι δημοσιονομικοί στόχοι

Οι πιστωτές της Πορτογαλίας αποδέχθηκαν μια αναθεώρηση των δημοσιονομικών της στόχων, καθώς η χώρα δυσκολεύεται να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε βάσει της συμφωνίας δανεισμού της από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

O Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών, “Ο στόχος για το δημοσιονομικό έλλειμμα περνάει στο 5% του ΑΕΠ για φέτος (έναντι 4,5%) και στο 4,5% το 2013 (έναντι 3%) και στη συνέχεια στο 2,5% το 2014”, δήλωσε παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της πέμπτης αξιολόγησης της Πορτογαλίας από τους πιστωτές της όσον αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που της ζητήθηκαν σε αντάλλαγμα για το δάνειο που της χορηγήθηκε το 2011.

Ο Βίτορ Γκασπάρ, διευκρίνισε ότι η αναθεώρηση αυτή δεν αφορά “μια τροποποίηση του ύψους της χρηματοπιστωτικής βοήθειας” και ότι ο στόχος για μια επιστροφή της Πορτογαλίας στις αγορές χρέους το 2013 διατηρείται.

“Στόχος της αλλαγής αυτής είναι η προσαρμογή του προγράμματος σε μια διαφορετική εξωτερική και εσωτερική πραγματικότητα από αυτήν που αρχικά αναμενόταν”, σημείωσε ο Γκασπάρ.

Η πορτογαλική κυβέρνηση αναθεώρησε εξάλλου προς τα κάτω τους στόχους της για ανάπτυξη. Η ύφεση το 2013 θα είναι μεγαλύτερη από αυτό που αναμενόταν, δήλωσε ο Γκασπάρ, με το ΑΕΠ να πέφτει κατά 1% το ερχόμενο έτος.

Για φέτος, η κυβέρνηση διατήρησε την πρόβλεψή της για ύφεση “περίπου στο 3%”, ενώ για την ανεργία προέβλεψε ότι θα ανέλθει σε 15,5% και το ερχόμενο έτος σε 16%.

Τα αποτελέσματα αυτά της πέμπτης αποστολής της τρόικας (ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ) στην Πορτογαλία, τα οποία ανακοίνωσε ο Γκασπάρ, ακολουθούν των νέων μέτρων λιτότητας για το ερχόμενο έτος που ανακοίνωσε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ο πρωθυπουργός Πέδρου Πάσους Κοέλιου.

Ο Γκάσπαρ ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα ότι η κυβέρνηση μπορεί να χρειαστεί να πάρει και περαιτέρω μέτρα λιτότητας. Επίσης σημείωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να “διευρύνει το πρόγραμμά των ιδιωτικοποιήσεων”, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω, και ότι θα ανακοινώσει προσεχώς το κλείσιμο ιδρυμάτων που λαμβάνουν κρατική επιδότηση.

Η τρόικα αποδέχθηκε μια αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων μετά την παραδοχή από την κυβέρνηση της Πορτογαλίας ότι δεν μπορεί να τηρήσει τη δέσμευσή της για μείωση φέτος του ελλείμματος στο 4,5% του ΑΕΠ λόγω της μείωσης των φορολογικών εσόδων, την ώρα που η οικονομία της συρρικνώθηκε κατά 3,3% σε ένα έτος και η ανεργία ξεπέρασε το ποσοστό ρεκόρ του 15% του ενεργού πληθυσμού.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε