Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Πορτογαλία: Καναντέρ συνετρίβη κατά την επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς!

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

– Η συντριβή του αεροσκάφους έγινε γνωστή από την αρχή πολιτικής προστασίας της χώρας
– 65 νεκροί και 157 τραυματίες
– Οι μεγάλες πυρκαγιές μαίνονται στην Πορτογαλία από το περασμένο Σάββατο
– ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 

Ένα αεροσκάφος τύπου Καναντέρ που συμμετείχε στις επιχειρήσεις κατάσβεσης των μεγάλων πυρκαγιών που μαίνονται στην Πορτογαλία συνετρίβη, όπως έγινε γνωστό από την αρχή πολιτικής προστασίας της χώρας.

Ο αξιωματούχος δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει τη χώρα προέλευσης του αεροσκάφους. Έντεκα πυροσβεστικά αεροσκάφη, τα περισσότερα Καναντέρ, έχουν αναπτυχθεί από την Κυριακή στην περιοχή: έξι από την Ισπανία, τρία από τη Γαλλία και δύο από την Ιταλία.
Η Πορτογαλία έχει από την πλευρά της ναυλώσει δύο Καναντέρ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου.
Η αρχή πολιτικής προστασίας της Ισπανίας επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι κανένα Canadair που έχει στείλει η Μαδρίτη δεν ενεπλάκη σε κάποιο δυστύχημα.
Ένα ελικόπτερο των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών πραγματοποιεί πτήσεις πάνω από την περιοχή της συντριβής, που βρίσκεται κοντά στο χωριό Ουζέντα, βόρεια του Πεδρόγαου Γκραντε, όπου ξεκίνησε το Σάββατο η πυρκαγιά.

65 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους τουλάχιστον ένα παιδί σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, και άλλοι 157 τραυματίστηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές που καίνε ακόμη, τέσσερις μέρες μετά.

Περισσότεροι από 1000 πυροσβέστες δίνουν μάχη για να θέσουν το πύρινο μέτωπο στο Πεντρογκάο Γκράντε υπό έλεγχο. Είναι η χειρότερη εστία φωτιάς. 1.150 πυροσβέστες και τα σχεδόν 400 οχήματα που εξακολουθούν να επιχειρούν στην περιοχή.

Οι αρχές ανέφεραν ότι το 85% της πυρκαγιάς που ξέσπασε στην ορεινή περιοχή του Πεδρόγαου Γκραντ, όπου σκοτώθηκαν πολλοί άνθρωποι, ενώ βρίσκονταν στα οχήματά τους και προσπαθούσαν να γλυτώσουν από την πύρινη λαίλαπα, βρίσκεται υπό έλεγχο έπειτα από τις ολονύχτιες επιχειρήσεις κατάσβεσης.

Άλλοι 160 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην φωτιά, που σημειώθηκε σε απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Λισαβόνας. Πρόκειται για την μεγαλύτερη τραγωδία σε επίπεδο απώλειας ανθρώπινων ζωών στα χρονικά της Πορτογαλίας, όπως ανέφερε ο ίδιος ο πρωθυπουργός το Σαββατοκύριακο.
Εντωμεταξύ, ανησυχία προκαλεί και μια άλλη φωτιά στο χωριό Γκόις βορειότερα, δήλωσε ο επικεφαλής της Αρχής Πολιτικής Προστασίας, Βίκτορ Βας Πίντο.

Την ώρα πάντως που τόσο τα ρεπορτάζ των δημοσιογράφων όσο και οι αυτόπτες μάρτυρες καταγγέλλουν ολιγωρία των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών στη διαχείριση της κρίσης, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός ζήτησε από τις αρχές να συντάξουν μια έκθεση για το τι πήγε στραβά στις επιχειρήσεις κατάσβεσης και διάσωσης.
«Για ποιο λόγο, για πόσο χρονικό διάστημα και ποιες ήταν οι επιπτώσεις στον σχεδιασμό, τον έλεγχο και την εκτέλεση την επιχειρήσεων εάν τα συστήματά σας δεν λειτουργούσαν; Τι ακριβώς έγινε για να υπάρξουν εναλλακτικές συνδέσεις;» ρώτησε ο Αντόνιο Κόστα τους υπεύθυνους, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Lusa.

Ο Κόστα, που αξιώνει μια εξήγηση από την Αρχή Πολιτικής Προστασίας, τη μετεωρολογική υπηρεσία και την αστυνομία, έθεσε επίσης το ερώτημα γιατί δεν απαγορεύτηκε η κυκλοφορία στον δρόμο, όπου σκοτώθηκαν τόσοι άνθρωποι μέσα στα οχήματά τους.

Τα στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ενημέρωσης Δασικών Πυρκαγιών δείχνουν ότι μια περιοχή εύρους άνω των 300.000 στρεμμάτων μετατράπηκε σε στάχτες τις τελευταίες 7 ημέρες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πυρκαγιά που καταγράφεται στην Πορτογαλία.
Η πληγείσα περιοχή είναι σχεδόν τριπλάσια σε μέγεθος από τη Λισαβόνα κι αυτό σημαίνει ότι στη σχετικά μικρή χώρα καταγράφεται το ¼ και πλέον όλων των πυρκαγιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση φέτος, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία.

Σήμερα είναι η τρίτη ημέρα εθνικού πένθους για τη μνήμη των θυμάτων της φωτιάς. Κατόπιν τα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις αναμένεται να αυξηθούν.
Ο Ασουνσάο Κρίστας, ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κεντροδεξιού CDS-PP δήλωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε πένθος, ωστόσο μετά «θα είναι η στιγμή, στο κοινοβούλιο, να τεθούν προς απάντηση όλα τα ερωτήματα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Φωτογραφίες: Reuters 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε